Ana SayfaYaşamLütfiye Kösten’in “Geçmişten Gelen” sergisi Şule Gazioğlu Art & Design’da

Lütfiye Kösten’in “Geçmişten Gelen” sergisi Şule Gazioğlu Art & Design’da

Tarihten ilham alan, köklü ve eklektik bir tasarım anlayışını benimseyen Şule Gazioğlu Art & Design, Lütfiye Kösten’in “Geçmişten Gelen” sergisinde geçmişi Türk süsleme sanatından motifler, semboller ve mitleri de içine alarak yeniden şekillendiren portrelerine ev sahipliği yapıyor.
 
Kültür; benzer şartları paylaşan, yaşayan, düşünen ve inanan bireylerin ortak değerlerinin bir bütünü. İnsanoğlu, tarihin her döneminde bazı canlı varlıkların, hayali yaratıkların, bitkilerin, geometrik şekillerin ve nesnelerin bir takım büyülü güçlere ve sembolik anlamlara sahip olduklarını düşünerek, bunlara bazı özel anlamlar yüklemiştir. Böylece sanatçı bir yandan yaptığı sanat eserini süslerken, diğer yandan da bu motiflere yüklediği sembollerle onlara bir değer katarak kutsallaştırma çabası içine girmiştir. 
 
Lütfiye Kösten resimlerinde zaman, mekan, kimlik ve varlık kavramları üzerine odaklanıyor. Portrelerini üretirken kullandığı grafiksel tavır ile kendi kültüründen beslendiği sembolleri ve inançları da imgelerine aktarıyor. Her yüzde ayrı bir hikayeyi farklı bir ifade ve motifle betimleyen sanatçı, özellikle gözleri betimlerken kullandığı gerçekçi üslupla bakışlardan kaçınılmaz bir ortam oluştururken, izleyiciyi takip eden bu bakışlar, ifadenin ve duygunun en çok yoğunlaştığı alan olarak ele alınıyor. 
 
Lütfiye Kösten “Geçmişten Gelen” sergisi ile geçmişi Türk süsleme sanatında karşılaştığımız motifler, semboller ve mitlerden yola çıkarak, portreler aracılığıyla; kimi zaman aslına uygun olarak işlenmiş kimi zaman da stilize edilerek hayali görünüşlere dönüştürerek yeniden şekillendiriyor.
 
Lütfiye Kösten portrelerini şu sözlerle anlatıyor:
Benim için bir portrede en önemli şey ifadedir. İfade ile beraber tabii ki kişide bıraktığı duygu. Bir kişinin yüzünde gözler, bakışlar ifadeyi ve duyguyu en iyi yansıtan kısımlardır diye düşünüyorum. Genelde resimlerimde tüm bakışlar karşısında duruyormuşuz gibi tuvalden size bakarlar. Bunu bu şekilde yapmamın sebebi, resme bakan kişiyi takip ediyormuş izlenimini yakalamak istememdir. Gözleri gerçekçi olarak betimlemem de aynı sebeptendir. Bakışlar benim resimlerimde en önemli unsur, ifadenin duygunun yoğunlastığı, resmin merkez noktasıdır. Belli bir zamandan sonrada takıntı haline geliyor sanırım, gözleri yapmaktan kaçamıyorum portre yapmaktan uzaklaşamadığım gibi… Her yüz ayrı bir hikaye ve bu durum beni çok heyecanlandırıyor.
“Geçmişten Gelen” serisinde, Lütfiye Kösten’in detaylı ve gerçekçi bir şekilde işlenen gözlere sahip portreleri izleyicilerle göz göze gelmeyi bekliyor. 
Sergi, 8 Mayıs 2022 tarihine kadar 11:00 – 18:00 saatleri arasında ziyarete açık olacak.
 
Yer: Şule Gazioğlu Art & Design, Hekim Ata Cad. No:3/B Boyacıköy, Emirgan, İstanbul
Sanatçı: Lütfiye Kösten
 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI