Ana SayfaYaşamMuhibbe Darga`dan Kazı Başkanının Karavanası

Muhibbe Darga`dan Kazı Başkanının Karavanası

Muhibbe Darga, bu kez çok farklı bir kitapla karşımızda. Arkeolojiyi ve yemek kültürünü bir araya getiren Kazı Başkanının Karavanası, Darga’nın gurme yönünü ortaya çıkaran sürpriz bir kitap.

“kazı karavanası”

Yarım yüzyılı aşkın bir süredir, toprakaltının gizlenmiş kültürü ve tarihi zenginlikleriyle uğraşan bir arkeolog yemekle nasıl uğraşır? Başkanlığını yaptığı kazılarda bile kolları sıvayarak karavananın başına nasıl geçer? Sorunun cevabını Muhibbe Darga veriyor: “Aslında pek de boğazına düşkündür, “gourmet”dir. Güzel sofra hazırlamaya bayılır. Şık işlemeli, dantelli masa örtülerine, kristallere, eski porselenlere, gümüşlere de bayılır. Evinde pek yemek yapmazdı. Aileden gelen yardımcılar, oğlunun dadısı Seher Nene ona ve evine gelen dostlarına güzel yemekler pişirirdi. Oysa süslü, çiçekli, kırmızı mumlu sofralar kurmaya hiç üşenmezdi. Ara sıra da yarım kulak yemek tarifleri alır; ama onları mutfağında denemezdi. Farklı reçeller ve kokteyller hazırlamayı gençlik yıllarında baba evinde, sonra kendi evinde hep sürdürdü. Asla dışarıda yapılmış, hazır reçelleri evine sokmadı ve sokmuyor!

Arkeolojiye tutkun olması nedeniyle, yıllarca sürdürdüğü kazılarda edindiği yaşam deneyimleriyle, genç arkeolog/hâfirlere iyi bir yemek vermenin önemini de anlamıştı… Yani “kazı karavanası” iyi ve doyurucu olmalıydı!”

Darga’nın anıları ve keyifli üslubuyla aktardığı tariflere, Şemsiyetepe Höyüğü kazısının fotoğrafları eşlik ediyor. Kazı Başkanının Karavanası’nı okurken Darga’nın arşivlerinden kitaba eklenen fotoğrafları inceleyebilir; kazının favorisi “Toscana usulü kara zeytin”in hikayesini okurken, bir yandan da 5000 yıl önce insanların nasıl yemek yediklerini hayal edebilirsiniz.

Annesinin “İyi bir femme d’intérieure olamadın, sen erkek olmalıydın, bu arkeolog halinle…” dediği Muhibbe Darga, kitabında patatesli muska böreğinden, Rosette Théodorides’ten öğrendiği karides kokteyline, kazı karavanasında çok sevilen yumurtalı taze fasulyeden, İtalya’nın Capo Selvi köyünde öğrendiği sarımsaklı ekmeğe kadar birbirinden lezzetli ve ilginç yemekleri okuyucularla paylaşıyor. İşte bu yüzden Kazı Başkanının Karavanası arkeoloji ve yemek kültürü meraklıları için tadına ve tarzına doyulmaz bir sürpriz olacak.
 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI