Ana SayfaMücevherPeter Carl Faberge`nin unutulmayan hazineleri AlwaysFashion`da

Peter Carl Faberge`nin unutulmayan hazineleri AlwaysFashion`da

Bundan tam 128 yıl önce Çarlık Rusya’sında yapılan tasarımların dünyada hâlâ aynı etki ve hayranlıkla karşılanıyor olabilmesi için nasıl bir özelliğe, değere ve geçmişe sahip olması gerektiğini hiç düşündünüz mü? Eğitimi, farklı bakış açısı, döneminin çok ilerisinde olan vizyonu ve tabii ki yeteneği ve yaratıcılığıyla 19. yüzyıla damgasını vurarak hayal gücünün sınırsızlığını dünyaya gösteren Peter Carl Faberge, Rusya’nın sahip olduğu en büyük mücevher ustalarından biriydi. 1846 yılında Rusya’da doğan Carl, eğitimini tamamlayıp, Avrupa’nın birçok şehrini gezerek değişik kültürleri tanıdıktan sonra St. Petersburg’a dönerek, babası Gustav Faberge’nin başlatmış olduğu tasarımları geliştirdi ve aile adının, tasarımlarıyla birlikte büyük bir yükselişe geçmesi için çok çalıştı. Rus aristokrasisinin dikkatini daha fazla çekebilmek için bir farklılık yaratması gerektiğinin farkında olan Peter Carl Faberge, Rusya’da büyük kutlamalara sahne olan Paskalya zamanında ailelerin birbirlerine hediye ettikleri süslenmiş, rengarenk yumurtalardan ilham alarak Faberge’nin ününe kavuşmasını sağlayan o tasarımların başlangıcını yaptı. 

1885 yılında Çariçe Maria Feodorovna ile evliliklerinin 20. yıl dönümüne denk gelen Paskalya için özel bir hediye arayan Çar III. Alexander, o zamanların mücevher dünyasında yavaş yavaş tanınmaya başlayan mücevher ustası Peter Carl Faberge’ye giderek, ona bu hediye siparişini verdi. Bu siparişle birlikte önemli bir dönüm noktasından geçenFaberge, özel olarak hazırladığı beyaz mineli yumurtayı paskalya sabahı saraya götürdü. İlk bakışta hiçbir özelliği yokmuş gibi görünen bu paskalya yumurtası, bundan sonra Faberge’nin yaptığı bütün yumurtalarda olduğu gibi içerisinde farklı farklı sürprizler gizliyordu. Çariçe Feodorovna yumurtayı açtığında içinden ilk önce altından tasarlanan yuvarlak bir yumurta sarısı çıktı, onun içine de altından bir tavuk tasarımı gizleyen Faberge, finali ise tavuktan çıkan minyatür bir kraliyet tacı ile yakuttan tasarlanan mikro yumurtayla yaptı. Hayranlıkla karşılanan bu tasarımla ünlü Faberge yumurtalarının hikayesine çarpıcı bir giriş yazan mücevher ustası, dönemin Rus Çarları dışında birçok soylu ailenin de ilgisini çekerek pek çok özel sipariş hazırladı. 

Her zaman kendini geliştiren, birçok sanatçıyla çalışan, bilgilerini aktaran ve tasarımın her aşamasında etkisini hissettiren Peter Carl Faberge, ince bir el işçiliğine dayanan bütün tasarımlarında ayrı bir özelliği öne çıkardı. Rokoko, Art Neuveo gibi birçok farklı tarzı yakalayan tasarımlar, çarların ve soyluların seyahatlerinde yanlarında götürdükleri Faberge hediyelerle, sahip olduğu ünü, Rusya sınırlarının çok ötesine taşıdı. Ama ne yazık ki Romanovlar gibi Faberge’leri de bekleyen trajik bir son vardı. 1917’deki Rus İhtilali’nde yıkılan Romanov Hanedanlığı ile birlikte Faberge’nin tüm atölyeleri de Bolşevikler tarafından ele geçirildi ve üretimler durdu. Ailesiyle birlikte İsviçre’ye kaçmak zorunda alan Peter Carl Faberge,büyük ihtimalle yaşadığı derin üzüntü nedeniyle 1920 yılında burada hayatını kaybetti. Onun döneminde yapılan ve tahminen 50 tane olduğu bilinen Faberge yumurtaları ise farklı farklı yerlere dağıldı. Bugün kaybolan 8 tane Faberge yumurtası dışındaki diğer yumurtalardan bir kısmı Kremlin Cephaneliği Müzesi’nde sergilenirken, geri kalanlar da Avrupa ve Amerika’daki koleksiyonerlerin elinde bulunur. Forbes ailesinin ve Kraliçe II. Elizabeth’in koleksiyonları arasında da yer alan bu başyapıtlar, değerleri nedeniyle bugüne kadar birçok kişiyi de karşı karşıya getirmişti. 

Yaptığı her tasarıma mücevher görünümü veren Faberge’nin içine sanatı hapseden değerli tasarımlarını takip eden yeni eserler, ancak uzun yıllar sonra ortaya çıkabildi. Bunca zaman kendi mirasını yaşatabilmek için olağanüstü bir dayanıklılık gösteren Faberge, hikayesine kaldığı yerden 2007 yılında başladı. 1951 yılında kaybedilen isim hakkının ardından 2007 yılında Faberge ailesiyle Faberge isminin yeniden birleşmesinin açıklanmasıyla birlikte, modern dünyadaki yeni Faberge sayfası resmen açılmış oldu. Peter Carl Faberge’nin torunları olan Tatiana ve Sarah Faberge’nin rehberliğinde yeniden canlanan sanat eserleri, hem kreatif direktör, hem de yönetim müdürü olan Katharina Flohr’un desteğiyle yeni bir kimlik kazandı. 2009 yılında üç yeni koleksiyonla varlığını, gücünü ve sahip olduğu değerleri yeniden hissettiren Faberge, dünyanın kendisine neden hayran olduğunu sahip olduğu hikaye ile herkese anlatıyor.

Siz de bu unutulmayan hazineleri keşfetmek için mutlaka alwaysfashion.com`u ziyaret edin.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI