Ana SayfaMagazinStan Lee`nin favorisi Örümcek Adam

Stan Lee`nin favorisi Örümcek Adam

Marvel’in patronu, Örümcek Adam’ın, Hulk’un, X-Men’in ve Iron Man’in yaratıcısı Stan Lee en favori kahramanının Örümcek Adam olduğunu söyledi.

* Neden süper insanlara ihtiyaç duyuyoruz? Aslında, cevabı bildiğimden emin değilim. Ancak şunu diyebilirim ki tarih boyunca insanlar hep kahramanlar ve süper kahramanlar aramışlardır. Bu arayış yıllar önce efsanelerle başlamıştır. Her zaman gençlerin saygı ve hayranlık duyabilecekleri, onlar gibi olmayı isteyecekleri karakterleri yazmaktayız. Hayranlık duyacağımız kahramanlara ihtiyaç duymamız insanlık hali.

* Yaratılmasına yardımcı olduğunuz tüm süper kahramanlar arasında favoriniz hangisi? Aslında hepsini gerçekten seviyorum; ama o an hangisini yazıyorsam o benim favorimdir. Ancak birini seçmem gerekirse, ‘Örümcek Adam’ diyebilirim; çünkü dünyada en çok tanınan o. Bu yüzden, biraz ‘Örümcek Adam’dan taraftayım.

* ‘Örümcek Adam’dan bahsetmişken, şu an ABD’de ‘Örümcek Adam’ın bir müzikalini yapıyorlar. Ancak birçok sorun yaşıyorlar.
Henüz resmi olarak açılmadı. Birçok performans sergilediler. Performanslarla ilgili bazı sorunlar yaşıyorlar; resmi açılışın henüz yapılmamasının sebebi de bu. Ben gösteriyi henüz izlemedim, bu yüzden tam olarak hazır olduğunda izlemek için sabırsızlanıyorum. 

* ‘Örümcek Adam’ fikrinin nasıl ortaya çıktığını anlatır mısınız?
Başka birkaç süper kahraman yaratmıştım. ‘Fantastik Dörtlü’ ve ‘Hulk’ gibi… “Farklı ne yapabilirim?” diye düşündüm ve duvarda yavaş yavaş ilerleyen bir sinek gördüm. “Bir insan, sineğin yaptığı gibi duvara yapışabilse komik olmaz mıydı?”  diye düşündüm. Sonra, “Ne tür bir insan? Adını ne koymalıyım?” diye düşündüm. “Sinek Adam?” Kulağa dramatik gelmiyordu. “Böcek Adam?” Kulağa çok hoş gelmiyordu. Sonra, listeyi kısalttım ve örümcek sözcüğüyle karşılaştım. Kulağıma çok dramatik geldi. Böylelikle, “Bir örümcek gücüne sahip olan, bir duvara yapışabilen ya da tavanda yürüyebilen bir karakter yaratacağım” diye düşündüm. Sonra, ağ atabilse ve binadan binaya sallanabilse komik olacağına karar verdim. İşte bu şekilde ortaya çıktı.

* 1960’ların ‘Örümcek Adam’ı, günümüzün, 2011’in Örümcek Adamı’ndan ne kadar farklı? Karakter yıllar geçtikçe nasıl gelişti?

Biraz daha yaşlı ve artık evli. Ancak evli olmadığı veya boşanmayı düşündüğü hikâyeleri sıklıkla yazıyorlar. Yeni açılarla karşılaşmaya devam etmeliler. Ancak, hâlâ Peter Parker olması, yaşlı ve her zaman hasta bir teyzesi olması ve onun için endişelenmesi açısından aynı ‘Örümcek Adam’ ve hâlâ ortaya çıkan tehlikelerle savaşarak şehri korumaya çalışmakta. Az miktarda değişiklik olsa da bence temelde karakterin kendisi hemen hemen aynı kaldı.

* Yarattığınız karakterler döneminin politik sorunlarıyla da savaşmak durumunda kalıyor muydu? Herhangi bir ülke, din veya benzer bir şeyden kötü insanlar yaratmaktan uzak durmaya çalıştım her zaman. Siyasetin hikayelere girmesini hiç istemedim. Bunun bizim yapmamız gereken bir şey olduğunu düşünmüyorum.

* ‘Örümcek Adam’, ‘Hulk’, ‘X-Men’ gibi muhteşem kurgusal süper kahramanlarınızdan söz edecek olursak, gerçek süper insanların olduğunu ne zaman ve nasıl anladınız?

Sanırım ilk gördüğüm muhteşem  hafızası olan bir göstericiydi. Sahnedeydi. Adını şimdi unuttum, kaç yaşındaydım onu da hatırlayamıyorum, 20 veya 25 yıl kadar önceydi. İzleyiciler arasındaki insanlardan ayağa kalkmalarını ve isimlerini söylemelerini istiyordu. Yüzlerce insan söylediğini yaptı ve bir saat sonra ismini sorduklarının hepsini bir bir gösterip isimlerini söyledi. Nasıl yaptığını hiç anlamadım. Hiç kimse nasıl hatırladığını anlayamadı. İşte bu, bir şekilde süper insan olduğunu düşündüğüm birinden ilk kez etkilendiğim zamandı. Ama tabii ki şimdilerde süper insan gösterimizde gördüğüm insanlar beni büyülüyor. Bu insanların yaptıklarına inanmak çok zor ve yenilerini görmek için her zaman sabırsızlanıyorum. 

* ‘Örümcek Adam’ ve ‘Daredevil’ gibi filmlerde kısa rollerde yer aldınız. Ayrıca, ‘Big Bang Theory’nin bir bölümünde de bulundunuz. Oyunculuk yapmaktan zevk alıyor musunuz?

Aman Tanrım! Tüm bu şeyleri tüm dünyada izleyebiliyorsunuz, değil mi? Bu muhteşem. Evet, oyunculuk yapmayı seviyorum. Kısa rollerden fazlasını yapabilmeyi isterdim. Bu filmlerden bazılarında gerçekten rol almak isterdim; ama zamanım yok ve ayrıca büyük olasılıkla çok da iyi değilim. Gençken, bir ara aktör olmayı istiyordum. “Bir insanın yapabileceği en eğlenceli şeydir, sadece oynamak” diye düşünüyordum. Aslında, yazar olmayı sevmemin sebebi de bu, çünkü bir aktör olmaya en yakın şey bu, istediğiniz şekilde bir şey oluşturuyor ve bunları yapıyorsunuz.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI