Ana SayfaRöportajTrendus Özel: Cengiz Abazoğlu Röportajı

Trendus Özel: Cengiz Abazoğlu Röportajı

Türkiye`nin moda denince akla gelen en önemli isimlerinden Cengiz Abazoğlu`nu yoğun temposu arasında yakaladık. Son dönemde neler yaptığını, önümüzdeki sezon koleksiyonlarında neler göreceğimizi, Türk kadınının şıklığını ve moda haftaları hakkında dolu dolu bir sohbet gerçekleştirdik.

Tüm sempatikliği ile bizi Nişantaşı`ndaki showroom`unda ağırlayan Abazoğlu, yeni sezonda hangi trendlerle karşılaşacağımızdan da bahsetti. IFW`nin eksiklerini eleştirmekten de çekinmeyen başarılı tasarımcı Paris Moda Haftası ile Hollywood yıldızlarıyla buluştuğuna da değindi.

Son dönemde sıklıkla Hollywood parti ve davetlerinde ünlü isimleri Cengiz Abazoğlu tasarımlarıyla kırmızı halıda görüyorduk. Bu başarının altında yatanları da sorduk ve çok keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. İşte o röportaj:

Cengiz Abazoğlu şu anda neler yapıyor? 
Şu an Temmuz ayında tanıtacağım Haute Couture 2013 koleksiyonumun üretimlerini yapıyorum. Yine Temmuz’un sonunda Münih`teki showroom`da sunuşunu yapacağım 2013 pret-a-porter hazır giyim koleksiyonum üzerinde de çalışıyorum. İkisi aynı anda devam ediyor.
Haut Couture benim ilk göz ağrım, o nedenle benim için çok önemli, pret-a-porter koleksiyonumda ise yeni olmasına rağmen çok yol kat etim. Bu beni çok mutlu ediyor.

Bir de Adl by Cengiz Abazoğlu var iki sezondur. O da ayrı bir koldan mı ilerliyor, yoksa sona mı erdi?
Aslında biz geçen eylül ayında tek sezon için anlaşmıştık ve eylül ayında da koleksiyonun tanıtımını yaptık. Markanın yüzü Özge Ulusoy oldu. Tabi bu benim ilk defilem değildi ve sonucu az çok tahmin ediyordum. Ama ADL`nin ilk defilesiydi ve onlar benden kat kat fazla heyecan yaşadılar. Sonuçta ben pret-a-porter hazır giyim zaten yapıyordum. Ama onların alanı tekstilin hızlı moda kısmına dahil, benimki ise ‘pret-a-porter deluxe’.
Marka yakaladığımız başarıyı görünce, ikinci bir koleksiyon hazırlamak istedi. Bende aynı yıl içinde bir kış bir de yaz koleksiyonu hazırlayacak olmaktan çok memnun oldum açıkçası. Bu yeni sunduğumuz kış koleksiyonu, mağazaya gelen müşteri hemen o ürünü alıp onunla dışarı çıkılabileceği bir koleksiyon oldu. Şu an mağazada olan koleksiyon daha çok özel günlere yönelik bir koleksiyon. Sonrasında devam eder mi, şu an için belli olmuş bir şey yok.

Peki bu kez sizi Cengiz Abazoğlu olarak İstanbul Fashion Week`te görebilecek miyiz?
Hayır, benim belli bir defile takvimim var. Yılda iki kez Paris`te Haute Couture Haftası`nda yer alıyorum ve açıkçası orası beni dünya ile buluşturuyor. Dünya çapında tanınmamı sağlıyor. Bu nedenle koleksiyonumu burada tanıtmayı düşünmüyorum. Son yıllarda çok iyiye gittiğini de söylemek zor. İFW’nin genç tasarımcı arkadaşların yolunu açmasını temenni ediyorum. Adlarının duyulmasından çok bu sayede sipariş almaları sağlanmalı ki gelecek sezon için yeni koleksiyonlarını hazırlayabilsinler. Bizim işimizin en önemli tarafı ulaşmak istediğiniz kitleye ulaşmanız ve alıcı kitlesini genişletmeniz, aksi takdirde olduğunuz yerde sayarsınız.

Yeni koleksiyonunuz Temmuz ayında çıkacak ama düğün sezonu yaklaşıyor, diğer yandan mezuniyetler de var. Siz bu konuda ne durumdasınız?
Evet, tabiki bir yandan da bu hazırlıklarımız devam ediyor. Biz burada ayda ortalama 60 parça Haute Couture çıkartıyoruz. Bu limit senenin 11 ayı aynıdır, sadece ramazan döneminde kendi ülkemde davetler durma noktasına geliyor. Onun dışında bizim yurtdışından gelip sipariş veren de müşterilerimiz var. Bir tek bu dönemde tempo yüzde 50 daha yavaş oluyor. Onun dışında hep aynı tempoda çalışıyorum diyebilirim.

Yeni koleksiyonun renklerine bakacak olursak..
Genellikle pudra, nû tonları kullandık.

Peki ya gelinlikler?
Sezonda catwalk’da sadece tek bir gelinlik sunuyorum. Ama eskiz olarak 30-40 parçalık bir koleksiyon hazırlıyorum. Onları kişiye özel tasarım şeklinde gerçekleştiriyorum.

Yeni koleksiyonunuzda hangi parçalar ön plana çıkıyor? Örneğin tüm koleksiyonlarda bir ‘peplum’dur gidiyor. Sizinkinde daha çok hangi trendleri görebiliriz?
Peplum, ribon benim 2009 koleksiyonumda vardı ve birçok tasarımcıya da ilham verdi. Hala aynı modelleri yapıyorlar. Ama benim Couture koleksiyonumda bu sezon güncel olan moda anlayışının tamamen dışında kalıyorlar. Daha çok kumaşlarla origami formunda çıkarttığım pililer var. Malzeme destekli tasarımlar var. Tüy kadar hafif danteller, ziberlin, kalın muslin malzemelerden ürettiğim geometrik formlu tasarımlar var. Yine Swarovski ile bir altıgen kesimli malzeme çıkarttık, ondan sıvama üstler var, sevdiğim renkleri multicolor olarak onlara ürettirdim.
Couture koleksiyonu için ise sofistike çok net bir kadın hayal ettim ve koleksiyonu o kadına göre ürettim. Kişiye özelde bazen kendi koleksiyonumun tamemen dışına çıkıp, kişinin bedenine göre anında üretim yapıp, onu o gecenin yıldızı haline dönüştürmek için müdahaleler de yapabiliyorum tabi.

İşlemeler de var bu sezon galiba?
Ben 2-3 yıldır işlemelere çok önem veriyorum. Çünkü kopyalanamayan bir o kaldı. İşlemeler sizi özel kılıyor. Kumaşlar ile yaptığım tasarımları daha ziyade pret-a-porter`ye bırakıyorum. Haut-couture`de ise işlemesi olmayan giysim neredeyse yok. Bunun nedeni de tamamen kopya edilemiyor olması.

Bu aralar Hollywood`da da sık sık tasarımlarınızı görüyoruz. Hollywood`u fethettiniz desek abartmış sayılmayız. Bunda Paris Moda Haftası’nın etkisi büyüktür tahminimce, peki ya kişisel ilişkiler?
Evet, bunlar büyük ölçüde Paris`in etkisi tabi ama arada kişisel bağlantılarında etkisi oluyor. Britney Spears, Paris Hilton gibi isimlerde kişisel bağlantıların etkisi büyük. Ayrıca New York’da önemli bir stilist arkadaşım da var. Birçok yıldızın kendi stilistleri var onlar da bize Paris Fashion Week`ten ulaşıyor. O da bir yoldan ilerliyor.

Sizin gibi bir Türk modacısını kırmızı halıda görmek gerçekten çok güzel. Bu arada Bana Herşey Yakışır da hala devam ediyor?
Evet 3.sezonunda şuan. Ben bu projeyi kanalla ilk görüştüğümde ileri yaşlarıma bir anı olarak düşünmüştüm. Ama yinede biz proje çok güvendik. Sonuçta bilglendirici de bir yönü var programın, hangi vücuda ne yakışır ne yakışmaz gibi. Ben yarışmacılarla karşı karşıya gelmiyorum. Sadece bir bayana ne yakışacağıyla ilgili olarak yorumlarda bulunuyorum. İzleyiciler ile çok güzel bir bağ kurduk. Program inanılmaz reyting alıyor ve izleyici kitlesi her geçen gün artıyor.

Peki katılan yarışmacılarda dünden bugüne bir ilerleme kaydettiğini düşüyor musunuz?
Evet kesinlikle. Kaynaklı saçlar, takma tırnaklar, aşırı makyajlı bayanların sayısı bir hayli azaldı. Özellikle programı izleyip de katıldıysa bir bayan hem sezonda öne çıkan parçaları hem de bir bayanı daha sofistike, daha elegan gösterecek aksesuarları bilerek geliyor.

Daha ucuza alışveriş yapanın daha fazla puan aldığı bir sistem var yarışmada. Ürünün fiyatı ile şıklık ilişkisi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Ben haut-couture`de özellikle geniş kitleye hitap eden biri değilim, ama televizyonda çok geniş kitlelere kitap ediyoruz. O nedenle dolabını çok dar bir bütçeyle hazırlayan bayanlara da tavsiyede bulunmak istiyorum. Sonuçta şıklık farklı tarzlarla ve bütçe ile mümkün.  Hatta biz pazarda bir çekim bile yaptık, o kadar güzel elbiseler ve kombinlerle karşılaştık ki, hayran kaldım. Şık olmak için çok büyük bütçelere gerek yok, şık olmak kişinin tamamen sosyo-ekonomik ve kültürel seviyesi ile alakalı.

Türk kadını sizce şık mı?
Ben artık şuna kesin emin oldum ki, Türk ırkı çok güzel bir ırk. Ben bir Münih`teki, bir de İstanbul`daki insanların şıklığına hayranım. Tabi Avrupa`da büyük bir kriz var, bunun da etkisi de söz konusu sonuçta o mutsuzluk yüzlerine yansımış durumda.
İstanbul bu bakımdan, özellikle Bebek, Nişantaşı, Bağdat Caddesi ve Tünel-Beyoğlu`na gelen yabancıları hayrete düşürüyor.

İlerisi için ne gibi planlarınız var. Cengiz Abazoğlu’nu ileride nerelerde göreceğiz?
Hedefimde olan şeyler var ve onlara doğru ilerlemek istiyorum. Mağazalaşmayı hedefliyorum. Pret-a-porter koleksiyonum ile neden 5.caddede benim de bir mağazam olmasın.

Tabi ki neden olmasın, ileride umuyoruz ki sizi 5. Cadde`de göreceğiz. Bu keyifli röportaj için çok teşekkür ederiz.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI