Ana SayfaRöportajTrendus Özel Röportajı: Kaldırım Picasso`su Beever

Trendus Özel Röportajı: Kaldırım Picasso`su Beever

Dünyanın önemli şehirlerinde kaldırımlara yaptığı üç boyutlu resimleri ile internette bir fenomene dönüşen “Kaldırım Picasso’su” (Pavement Picasso) lakaplı Julian Beever 4 gün boyunca Volkswagen Ticari Araç’ın  yeni pick-up modelini çizmek için İstanbul’daydı. Nişantaşı kaldırımlarına Volkswagen’in yeni modelini 3 boyutlu olarak çizen Beever halka açık olan çizim sürecinde büyük ilgi topladı.

25 farklı renkte olmak üzere kendisi için üretilmiş özel 30 kilo tebeşir ile toplam 30 saat çizim yapan Julian Beever, üç boyutlu dev çalışmasında kaldırımı delerek dışarı çıkan bir Amarok’un yanında boğaz, boğaz köprüsü ve İstanbul’u da resmetti. Bir yandan İstanbul’un yeni yüzü gökdelenleri ve modern şehir manzarasını diğer yanda doğayla buluşturarak Amarok’un hem şehir hem de bir off road aracı olduğunu vurguladı.

4 gün boyunca Nişantaşı’nda çizim yapan Beever’ı yemek arasında Beymen Brasserie‘de yakalayarak merak edilen tüm sorularımızın cevaplarını aldık.

Güzel Sanatlar Akademisinden mezun olan Julian Beever, ilk olarak kukla oynatarak sokak sanatçılığına adım attığını söyledi. Daha sonra kaldırımlara 2 boyutlu resimler çizerek para kazanmaya başlayan Beever son olarak da 3 boyutlu kaldırım çizimlerine geçiş yapmış.

Neden tebeşir?
Çizimlerinde yalnızca tebeşir kullanan Julian Beever’a merakla neden daha kalıcı bir boya ile resim yapmadığını sorduğumuzda ise aldığımız yanıt ise hem şaşırtıcı hem de çok mantıklı geldi. Birkaç gün içinde silinip gidecek olan tebeşir ile çizimlerini yapmasının eserin kalıcılığına engel olduğunu düşündüğümüz Beever, tam olarak da  bu nedenle tebeşir kullandığını söyledi.

‘Çizimlerimde tebeşir kullanmamın 3 ayrı nedeni var. Bu nedenlerden ilki tebeşirin kalıcı olmaması. Diğer bir değişle bu sayede çizimlerimle kamu malına herhangi kalıcı bir zarar vermiyorum. Tebeşir kolaylıkla silinip gidebiliyor, duvarlara yapılan grafitilerden farklı olarak herhangi bir çaba da gerektirmiyor. İkinci olarak da tebeşir kullanmak çizim süremi kısaltıyor, çok daha hızlı hareket edebiliyorum. Yerde kolayca birbirine karıştırabiliyor ve gerektiğinde düzeltebiliyorum. Son olarak ise  tebeşirle çizim yaptığımda resim üzerinde yansıma olmuyor. Herhangi bir boya çeşidi kullandığımda ne olursa olsun bir parça yansıma oluyor ve istenilen görüntü yakalanamıyor. Ama bu sorun tebeşirde kesinlikle karşıma çıkmıyor.’

İnternet ve Sosyal Medya`nın Gücü

Beever tebeşir kullanmasının nedenini anlattıktan sonra sonra konu eserlerinin sadece yaptığı yerde kısıtlı kalmadığına geldi. Sosyal medya ve internet sayesinde yalnızca eserin yapıldığı sokaktan geçen kişilerce değil çok daha fazla kişi tarafından görüldüğüne değindi. İlham kaynağının ne olduğu sorusuna ise ‘görmek’ cevabını veren Beever, tüm eserlerinde vizyonundan gördüğü her şeyden ilham aldığını söyledi.

3 boyutlu çizimleri yapmanın 2 boyutluya nazaran biraz daha zor olduğunu söyleyen başarılı sanatçı, zorluğun hareketten geldiğini belirtti. Diğer bir değişle, resmin doğru açıyı yakalayabilmesi için sürekli geri çekilip resme kameradan doğru açıyla bakması gerektiği için fiziksel olarak daha zorlayıcı olduğunu söyledi. Beever öncelikle ufak bir kağıtta doğru açıdan çiziminin eskizini yaptığını, daha sonra ise çizimini kaldırıma geçirdiğini söyledi.

3 boyutlu çizimleri arasındaki favorisi?

Kişisel olarak en çok beğendiğim çizimim `Meeting Mr. Frog`(Solda). Benim için kişisel bir önemi var. Aile hatırası olan bu 3 boyutlu çizimin fotoğrafında yer alan kişi benim küçük kızım. Normalde o yaşlardaki bir çocuğu doğru pozisyona getirip istenilen pozu yakalamak çok zordur. Ama bu eserde kızım kendiliğinden tam da gerekli olan pozisyona doğru uzandı ve ilk fotoğraf çekiminde mükemmel pozu yakaladık. Tam o anda gerçekleşen ve hiç uğraşmadan gelen çok güzel bir anı oldu.

İlk döneminde bir gazetecinin kendisine Kaldırım Picasso’su adını verdiğini söyleyen Beever, bu ismi kalıcı olduğu için çok sevdiğini de sözlerine ekledi. Röportajımızın sonunda bundan sonra neler yapmayı planladığını sorduğumuzda ise, sanatçı bir sonraki adımının aslında şimdiden hazır olduğunu söyledi. Fakat detaya girmek istemedi. `Fikrimi şu anda söylersem benden önce başkası fikrimi kapabilir ne de olsa, öyle değil mi?` diyen Beever, bir sonraki adıma 3 boyutlu resimleri eskidiğinde geçeceğini söyledi.

Bir diğer değişle şu an yaptığı şeyin popülaritesi azaldığı zaman Kaldırım Picasso’su Julian Beever’ın bir sonraki adımını öğrenebileceğiz fakat bir sonraki adımının da bir bu kadar dikkat çekici olacağına hiç şüphe yok. Kaldırımı delerek dışarı çıkan bir Amarok’un yanında boğaz, boğaz köprüsü ve İstanbul’u resmeden Kaldırım Picasso’sunun Nişantaşı’nın göbeğinde gerçekleştirdiği 3 boyutlu harika çizimi adım adım fotogaleriden takip edebilirsiniz. Ortaya çıkan sonuca ve diğer tüm eserlerine hayran kalacaksınız.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI