Kendinizden biraz bahseder misiniz?
Bendeniz Elif İlayda Serbest 20 yaşındayım, Bahçeşehir Üniversitesi Yeni Medya 1. Sınıf öğrencisiyim. Beş yıla yakın bir süredir hayvanlar için çalışıyorum. 3 köpek ve 3 kedi annesiyim. Köpeklerimden Hera’yı 6 yıl önce henüz böyle bir farkındalık sahibi değilken petshoptan aldım. Diğer iki köpeğim Efe ve Pascal’ı da geçen yıl Bolluca’dan çıkardım. Efe uyuzdu, Pascal da raşitizm hastasıydı. İkisi de tedavilerini olup çok güzel çocuklar oldular. Bir süre yuva aradım ama cins olmadıkları için arayan çıkmadı. Gönlüm ormana geri dönmelerine de razı olmadı ve şu an tam zamanlı olarak ofisimizin bodyguard’lığını yapıyorlar J Üçüz kedilerimiz de oturduğum apartmanda doğan ve bir süre orada baktığım kediler. Bu çocuklar da büyüdüklerinde apartmanda istenmediler, ben de çareyi onları ofise getirmekte buldum. Şimdi burada mutlu mesut yaşıyorlar.
Hayvan sevgisi dışında onlar için bir şeyler yapmaya nasıl karar verdiniz?
Aslında hayvanlarla maceram ise 5 yıl kadar önce okula giderken kalçası kırık bir kedi bulmamla başladı. Yakınlardaki bir veterinere götürdüm ancak sokak kedisi diye almayıp çevredeki barınağı adres gösterdi. Ve hayatımda ilk kez bir barınağa gitmiş oldum o sayede. Oradaki köpeklerin yemek için çırpınışları, buz gibi kafeslerde yaşamaya çalışmaları, sevilmek için yaptıkları beni çok etkiledi. O zaman ben bunlardan habersiz nasıl yaşıyormuşum diye düşünmeden edemedim. O vaziyeti görünce hiçbir şey olmamış gibi davranamadım ve hayvanlarla olan serüvenim böylece başlamış oldu.
Bir süre, önce kendi çabalarımla, daha sonra da çevremdekilerin de desteğiyle yardımcı oldum. Ama herkesin bu konudaki farkındalığı -ne yazık ki- fazla olmadığından bu çabalar pek yeterli olmadı. Bu sırada da yaklaşık iki yıl kadar önce de tesadüfen Twitter’da Bolluca’ya giden gönüllü bir grupla tanıştım. O zamandan beri Elle Yayın Direktörü Işın Görmüş ve İstanbul’dan Bolluca’ya giden tek veteriner hekim olan Şükrü Çobanoğlu önderliğinde Bolluca’ya yardım turlarına gidiyorum. Orada bir sürü hasta ve sahiplenilmeyi bekleyen köpek var. Sayısız Golden, Alman Kurdu, Setter, Terrier, Labrador ve daha nicesi… Hepsi alınmış ve hevesleri geçince ormanı boylamış köpekler. Ve köpek sayısı bu denli fazla olduğundan Şükrü Abi gönüllü giden bir hekim olarak hepsine yetişemiyor ve bazılarına mutlaka klinik tedavisi gerekiyor.
Tüylü Kurabiye nasıl ortaya çıktı?
Sokakta birçok hasta ve sakat hayvana rastladım. Onların tedavileri nedeniyle veterinere borçlanınca ve dilediğim miktarlarda mama götüremeyince ailemi daha çok zorlamadan bir çözüm bulmalıyım dedim. İçimden bu böyle olmayacak İlayda bir şeyler yapman gerekiyor diye geçirdim ve ne yapabilirim diye düşünürken Tüylü Kurabiye çıktı ortaya. Aralık ayından beri kendim kedi ve köpekler için kurabiyeler yapıp satıyor, bunların gelirleriyle de sokaktaki dostlara mama ve tedavi sağlıyorum. Ve tabii ki bunları yayınlıyorum. Şu ana kadar 12 Ocak ve 9 Şubat Bolluca turlarına kurabiye gelirleriyle aldığım 140 kilograma yakın mama götürdüm. Amacım daha çok kişiye ulaşarak daha fazlasını yapmak tabii ki…
Destek olmak isteyenler neler yapabilir?
Köpek kurabiyeleri birkaç hayvan sever işletmenin bana yardımcı olması sayesinde Akatlar Özsütler, Yeşilköy Salve ve Bolluca’ya beraber gittiğimiz sevgili Şükrü Çobanoğlu’nun kliniği olan Yeniköy Avrupa Veteriner Kliniği’nde satılıyor. Bu adreslerden kurabiye alma imkânı olmayanlar ya da kedi kurabiyesi isteyenler de Tüylü Kurabiye facebook sayfasına (facebook.com/tuylukurabiye) mesaj atarak sipariş verebilirler. Ne de olsa daha çok kurabiye, daha çok mama demek…
Sanırım elde edilen gelir, Bolluca’ya gidiyor değil mi? Biraz anlatır mısınız?
Aslında Tüylü Kurabiye’ye sadece Bolluca’ya mama götürmek amacıyla başlamadım. Ama ne yazık ki artık ülkemizde hayvanlara yardım konusu çok suiistimal edilmeye başlandı. Ben de gelirleri hem bizzat gittiğim, hem de ihtiyacın fazla olduğu bir yer olduğu için şu ana kadar Bolluca için harcadım. Çünkü Bolluca belediye desteği olmayan, gönüllülerce ayakta tutulmaya çalışılan bir yer. Köpekler çeşitli hastalıklarla mücadele ediyor ve Şükrü abi onları tek başına tedavi etmeye çalışıyor. Temizlik de, tedavi de besleme de hepsi gönüllüler tarafından sağlanıyor. Hal böyle olunca da Bolluca’ya daha çok ağırlık verdim. Çünkü orada kısıtlı imkânlar dâhilinde bir şeyler yapılıyor.
Bolluca’da yüzlerce köpek var ve hepsine yetişmek maalesef imkânsız. Destek olmak isteyenler; iki haftada bir Bolluca köpeklerimize gidiyoruz, gelmek isteyen herkese kapımız açık!
Bu nedenlerle benim de gönüllüsü olduğum Bolluca’ya verdim ilk siparişlerimi ancak talep arttığı ve göndereceğim mamaların hayvanlara kullanıldığına emin olduğum takdirde başka yerlere de mama siparişi verebilirim elbette. Çünkü kurabiyeleri yaparken emek ve zaman harcıyorum ve bunun karşılığını ancak Bolluca veya başka bir yerdeki köpeklerin doyduğuna emin olarak alabilirim…
Ne çeşit mamalar var?
Kurabiyeleri genel olarak ciğerli yapıyorum, ancak dileyenlere tavuklu ve balıklı da yapabiliyorum. İçlerine kedi/köpeklere zararlı tuz, şeker vb. koymuyorum ve kepekli un kullanıyorum. Ancak kişi sipariş verirken kedi ya da köpeğinin buğday başta olmak üzere herhangi bir yiyeceğe alerjisi olup olmadığını belirtmesini özellikle rica ediyorum. Kurabiyeler ağızları kapalı bir şekilde ve serin bir yerde saklanırsa 15-17 gün gibi bir süre dayanabiliyor.
Tüylü Kurabiye’nin sosyal medya adresleri;
Facebook.com/tuylukurabiye
Twitter.com/tuylukurabiye
Instagram.com/tuylukurabiye