Ana SayfaSağlıkVajinal Halka ile Doğum Kontrolü

Vajinal Halka ile Doğum Kontrolü

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aykut Coşkun ile vajinal halka ile doğum kontrol yöntemi üzerine konuştuk. Nispeten yeni sayılabilecek yöntemin diğerlerinden farkını, avantaj ve dezavantajlarını sorduğumuz röportajda, Çoşkun konuyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

Trendus: Vajinal Halka ile korunma nedir? Nasıl işliyor?

Op. Dr. Aykut Çoşkun: Aylık doğum kontrol halkası yaklaşık 5 cm çapında şeffaf Nobel ödülü kazanmış özel bir maddeden yapılmış. Esnek ve saydam bir yapısı var. Uygulandıktan sonra vücut ısısı ve konsantrasyon farkına bağlı olarak kontrollü salınım yapıyor. Bu da vücuttaki ilaç seviyesini yüzde 99 oranında etkili olacak en düşük seviyede tutuyor. Dolayısı ile hap alan kadınlarda olduğu gibi ilaç seviyesi her gün kanda iniş çıkışlar sergilemiyor.

Bu korunma sistemi nispeten diğerlerine göre yeni olarak algılanıyor. Peki ama tam olarak ne zamandır kullanıma başlandı? Diğer bir değişle ne kadarlık bir geçmişi var?

Doğum kontrolünde kullanılan en güncel tercih aylık doğum kontrol halkası düşük doz hormon içeriği ve kullanım kolaylığı sayesinde kullanan 10 kadından 9’unun diğer kadınlara da önerdiği modern bir doğum kontrol yöntemi. 8 yıldır 5,5 milyon kadın tarafından kullanılan halka avantajları açısından Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de sevilmeye aday bir yöntem.

Yerleştirilmesi ve çıkarılması ile ilgili herhangi bir risk var mı? Yanlış takılma gibi bir tehlikesi olur mu?

Halka, bir aylık kullanım amacıyla geliştirilmiş. Fitil gibi vajinaya atılıyor. Yanlış uygulamak mümkün değil. Tam olarak nerede durduğunun etkinliği açısından bir önemi olmuyor. Halka, vajinada 3 hafta bırakılıyor, ardından 1 hafta çıkarılıyor. Çıkarma işlemi işaret parmağı kenarının altına takılarak veya orta parmakla işaret parmağı arasında sıkıştırılarak yavaşça çekilip, kolayca gerçekleştirilebiliyor. Bu 1 haftalık dönemde kadının kanaması oluyor. Halka çıkarıldıktan tam 7 gün sonra yeni halka uygulanıyor. Başlangıçta ilk halka adet kanamasının 1. ila 5.günleri arasında bir zamanda yerleştiriliyor.

Doğru yerleşip yerleşmediğini anlamanın bir yolu var mı?
Vajina anatomisinden dolayı yanlış yerleştirmek çok zordur. Genellikle parmak kontrolü ile vajina arka duvarında halkaya zor ulaşmak doğru takıldığını gösterebilir. 

Kişiler kendileri kolayca uygulayabilirler mi?

Halkanın en büyük avantajlarından biri kadınların kolayca ve kendi başlarına uygulayabilecekleri bir yöntem olması. Araştırmalar halkayı kullanan kadınların yüzde 97`sinin uygulamada hiçbir sorun yaşamadığını gösteriyor.

Etkinliği ne kadardır?

Yüzde 99 oranında etkili bir yöntem olan halka aynı zamanda en düşük doz hormon içeren üründür.

Diğer doğum kontrol yöntemleri ile aralarında başarı oranı veya başarısızlık oranı farkı var mıdır?

Aslında modern yöntemlerin tümünde teorik koruyuculuk oranı oldukça yüksek: yüzde 99 civarında. Farklılık ise kadınların günlük hayatlarında en rahat edebilecekleri, kullanım kolaylığı ve toleransa bağlı olarak ortaya çıkıyor.

Avantajları nelerdir?
Düşük doz hormon içeriği ve aylık kullanım kolaylığı ile kadınların yoğun gündelik hayatı için uygun bir alternatif. Kadınlar kendi kendilerine uygulayabilirler ve her gün hatırlamalarına gerek kalmaz. Oral alınmadığından karaciğerde ilk geçiş etkisine takılmaz. Kandaki hormon seviyesi dalgalanma göstermez. Yiyeceklerle etkileşimi yoktur. Vücut ağırlığını etkilemediğine yönelik çalışmalar bulunmaktadır. Adetleri düzenler. Bıraktıktan hemen sonra hamile kalmak mümkündür. Doğum kontrol haplarıyla kıyaslandığında daha az ara kanama, lekelenmeye neden olduğu görülmüştür.

Peki ya dezavantajları?
Vajinit görülme sıklığını arttırır. Fakat kimi bayanlarda bu durum avantaj olarak da nitelendirilebilir. Yapılan çalışmalarda katılımcıların yüzde 10`u cinsel ilişki sırasında halkayı hissettiğini fakat bunun ilişkiyi olumsuz etkilemediğini belirtmiştir.

Kimlerin kullanması sakıncalıdır?
Serviks problemi yaşamış, kronik ya da şiddetli konstipasyonu olan kadınlar için uygun değildir.

Halkanın düşme riski var mıdır? Düşerse ne yapılmalıdır?
Anatomik farklılıklara bağlı olarak düşme oranı yüzde 2,7 olarak bildiriliyor.Halkanın düşmesi, çıkarılması durumunda soğuk ya da ılık suyla yıkanarak 3 saat içerisinde yerleştirilmesi öneriliyor.

Aynı halka yeniden kullanılabilir mi? 

Halka, bir aylık kullanım amacıyla geliştirilmiştir, bu sebeple aynı halkanın ikinci ay tekrar kullanılmasının hiçbir etkinliği olmayacaktır.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI