Ana SayfaYaşamYalan Söylemeyeceksin

Yalan Söylemeyeceksin

Derin Kitap’tan çıkan, “Yalan Söylemeyeceksin!” adlı kitap yazarı Jürgen Schmieder’ın 40 günlük ilginç macerasını anlatıyor.  

“Yalan Söylemeyeceksin”, Eski Ahit’teki “10 Emir”den biri. Bütün dinlerin ve filozofların üzerinde uzlaştığı bir erdem… Öte yandan yapılan birçok araştırmaya göre, insan günde ortalama 200 kere yalan söylüyor. Genç gazeteci Schmieder’ın günlük ortalaması da bu rakamdan az ya da çok değil. Dolayısıyla 40 gün hiç yalan söylememek, 8 bin kere yalan yerine aklından geçenleri tüm samimiyetiyle söylemesini gerektiriyor. Tam 8 bin kere! Bir kez bile lafı kıvırmadan ve sözleri yumuşatmadan! Herkes gibi eşi, arkadaşları ve ailesi ile ilişkilerini sürdürmek zorunda olan bir insan, Paskalya öncesinde, yılın ibadeti olarak kendine 40 gün boyunca hiç yalan söylememeyi hedef olarak belirliyor. Kırk günün sonunda her günün notlarını kitap haline getirecek ve aynı insanlarla yaşamaya devam edecek. Belki kızgın biri tarafından metroda bıçaklanacak, belki de televizyonlara çıkan bir Yalan Uzmanı olacak.

Bu heyecan verici deney, hem dürüstlüğün ve yalanın tanımı üzerine düşünmeyi hem de sonuçlarına katlanmayı gerektiriyor. Beyaz yalanlar, bencil yalanlar, zarar vermek için ya da üşengeçlikten söylenen yalanlar… Dürüstlük ise söyleyenin de söylenenin de cesur olmasını gerektiren zor bir süreç. Yalan günlük hayatımızda ne işe yarıyor ki, günde 200 kere yalan söyleme ihtiyacı duyuyoruz? Ve bu kadar önemli bir işlevi varsa ondan nasıl vazgeçeceğiz? Yoksa yalanı daha çok sevmeyi mi öğreneceğiz?
Kendimize ve başkalarına karşı daha dürüst bir hayat kurabilmek yolunda atılmış bir adım, insanlı bir deney ve felsefi bir macera olan “Yalan Söylemeyeceksin!”, otuzlu yaşlardaki yazar Schmieder’ın günlük hayata ve insanlara dair çarpıcı gözlemleri, özgün dili ve mizah yeteneği ile zevkle okunan yaratıcı bir kitap. Anlattığı olayların sıradanlığına rağmen, herkesin kolay kolay denemeye cesaret edemeyeceği, oldukça sabır gerektiren bu büyük deney ise yazarı, 21. Yüzyıl’da yalan hakkında kafa yoran modern filozoflar arasına katacak kadar iddialı!

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI