Ana SayfaYaşamYaz Depresyonuyla Mücadele Etmenin Yolları

Yaz Depresyonuyla Mücadele Etmenin Yolları

Summertime Sadness maalesef sadece bir Lana Del Ray şarkısı değil.

Kışın gelen depresyonu mutlaka duymuşsunuzdur, ancak yaz mevsiminde de mevsimsel depresyon bir gerçektir – sizin için yaz depresyonu ile nasıl başa çıkabileceğinizi yazdık.

Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu genellikle kış mevsimi ile anılır. Bu tabii ki şaşırtıcı değil – uzun karanlık günler ve soğuk geceler, kaçınılmaz bir depresyon, yorgunluk ve endişe hissini tetikleyebilir. Ancak, yaz depresyonu da bir o kadar gerçektir.

Mevsimsel kalıpları olan majör depresif bozukluk (MDB) olarak da bilinen Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu, mevsimsel değişimle ilişkili bir depresyon türüdür. Genellikle kışın getirdiği düşük ışık ve kasvetli hava ile bağlantılı olsa da bazı insanlar artan güneş ışığı ve daha yüksek sıcaklıklar ile toplumsal baskının bir sonucu olarak bundan muzdarip olabilir.

Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu ‘kış depresyonu’ olarak bilinir, çünkü semptomlar genellikle kış aylarında daha fazla görülür. Ancak, bu bozukluğa sahip kişilerin %10’u semptomları tersine yaşar, bu yüzden kış aylarında kendilerini daha iyi, yaz aylarında ise daha kötü hissederler.

Yaz depresyonu neden olur?
Kışın güneş ışığı eksikliğinin depresyona neden olduğuna inanılıyor. Peki, bu kadar çok saat gün ışığına sahip olduğumuz yaz aylarında da bu durum insanları nasıl etkileyebilir? Sağlık uzmanları yaz aylarında ortaya çıkan depresyon vakalarının çok fazla güneşin bir sonucu olabileceğini açıklıyor.

Bunun nedeni, çok fazla güneş ışığının vücudunuzdaki melatonin üretimini kapatmasıdır. Melatonin, uyku-uyanıklık döngüsünü yönlendiren hormondur, bu nedenle uzun yaz günleri vücudunuzda melatonin eksikliğine neden olabilir. Yaz depresyonu ayrıca, diğer semptomların yanı sıra kilo alımına ve uykululuğa neden olabilen kış depresyonunun ters yan etkilerinden bazılarına sahiptir. Bunun yerine, yaz depresyonu kilo kaybına, uykuda zorluklara ve genel olarak mutsuz hissetmeye neden olabilir.

Sosyal nedenlerden dolayı yaz depresyonunun bazı etkilerini de fark ediyor olabilirsiniz. Etrafınızdaki herkes eğleniyorsa – özellikle de herkes karantina sonrası kaybedilen zamanı telafi ediyor gibi görünüyorsa – bu, kendinizi kötü hissettiğiniz veya içeride kalmak istediğiniz için kendinizi suçlu veya ‘anormal’ hissetmenize neden olabilir.

Mevsimsel duygudurum bozukluğunun nedenleri hakkında net bir fikir birliği yok, ancak beden ve zihnin birbirine bağlı olduğuna inanıyoruz, bu nedenle sebep tamamen fiziksel değil. Vücudumuz zihnimizi etkiler ve bunun tersi de geçerlidir. Hayatımızdaki geçmiş olaylar, mevcut zorluklarımız ve stres seviyelerimiz de mevsimsel depresyon semptomlarını artırabilir. Yine de, yazın daha uzun gün ışığı saatleri genellikle daha az uykuya, daha fazla ısı ve neme yol açar ve vücut imajıyla ilgili mevsimsel kaygılar da yaz depresyonu için ortak tetikleyiciler olarak belirtilir.

Yaz depresyonum olup olmadığını nasıl anlarım?
Bazılarımız için yaz depresyonu mu yaşadığımızı yoksa sadece biraz moralimiz mi bozuk olduğunu ayırt etmek zor olabilir. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız yaz depresyonunuz olabilir (Bu duyguları yaşamanızın başka birçok nedeni olsa da, bu nedenle doğru teşhis için bir sağlık uzmanıyla konuşmak her zaman iyi bir fikirdir.).

Yaz depresyonunun yaygın belirtileri:

Endişe
Uyumakta zorluk
Artan huzursuzluk
İştahsızlık
Kilo kaybı

En şiddetli haliyle, yaz depresyonu olan kişiler, soğuk havada yaşanan mevsimsel depresyondan daha fazla intihar riski altında olabilir.

Hangi mevsimde olursak olalım, ruh sağlığınızı iyileştirmek her zaman çok fazla sevgi ve özen gerektiren bir yolculuktur. Ancak özellikle yaz aylarında depresyon ile mücadele ediyorsanız, bunu tedavi etmenin birkaç yolu vardır. Uzmanlara ve araştırmalara göre, bununla nasıl başa çıkılacağına dair bazı ipuçları…

1. Duygularınızı kabul edin
Mevsimsel duygudurum bozukluğunuzu tedavi etmenin ilk adımı, onun ne olduğunun farkına varmak, kendinize hakim olmak ve biraz öz bakım uygulamaktır.

Meditasyon ve farkındalık gibi gevşeme tekniklerine işaret eden uzmanlar, “Rahatlamayı öğrenmek, kendinizi stresli, endişeli veya meşgul hissettiğinizde sağlığınıza odaklanmanıza yardımcı olabilir” diyor.

2. Öğünlerinizi değiştirin
Araştırmaya göre, sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları mevsimsel duygudurum bozukluğu semptomlarını en aza indirebilir. Healthline’a göre buna düzenli uyku, yağsız protein, meyve ve sebze içeren sağlıklı bir diyet ve egzersiz dahildir. Dr. Ben-Ari ayrıca Omega-3 takviyesi almanızı önerirken susuz kalmamak için bol su içmenin önemini vurguluyor.

3. Yardım istemekten korkmayın
Yaz depresyonu yaşayanlar için depresiflik ve kaygı yaygın olabilir. Sağlık uzmanlarının bunu tedavi etmeyi önermelerinin bir yolu bir terapist görmektir. Doğru terapisti bulmak her zaman kolay değildir, ancak bunu yapmak için ilk adımı atmak önemlidir. Mevsimsel duygudurum bozukluğu tedavisinde etkili olabilecek birçok farklı konuşma terapisi vardır.

4. Karanlıkta biraz zaman geçirin
Araştırmalar, yaz depresonunun çok fazla güneş ışığına maruz kalma ile bağlantılı olabileceğini öne sürdüğünden karanlıkta daha fazla zaman geçirmek yardımcı olabilir. Oda hem karanlık hem de serin ise, o zaman daha da iyidir. Belki bir sinema etkinliği bunun için ideal olabilir.

5. Uyumanıza yardımcı olması için karartma perdeleri kullanın
Endişeli veya depresif hissettiğinizde uykuya dalmak asla kolay değildir, zihniniz düşünce üzerine düşünce ile çalışır. Ancak Dr. Ben-Ari’ye göre mümkün olduğunca fazla uyumaya çalışmak kendinizi çok daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Ben-Ari, “İhtiyacınız olan uyku için yeterli zaman ayırın ve gece boyunca odanızın tamamen karanlık olmasını sağlamak için karartma perdelerini kullanın, böylece gün ışığından rahatsız olmazsınız” diyor.

6. Sabah veya akşam egzersiz yapın
Hepimiz egzersizin zihinsel sağlığımız için iyi olduğunu biliyoruz, ancak yaz depresyonundan muzdarip olduğunuzda egzersizlerinizi buna göre planlamak özellikle önemlidir. Vücudunuzu dengelemeye yardımcı olmak için günün serin saatlerinde egzersiz yapın. Örneğin, akşamları meditasyon yaparak ya da gün içinde yüzerek rahatlamaya çalışın.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI