Ana SayfaYazarlarTogan Gökbakar ile Scuba Diving..

Togan Gökbakar ile Scuba Diving..

Onu hepimiz Türkiye`nin en çok gişe yapan filmi Recep İvedik serilerinin genç yönetmeni olarak tanıyoruz. Henüz 26 yaşında, 21 yaşında üniversiteden 3.lük ile mezun olduktan sonra,  Amerika`da burslu olarak sinema öğrenimine devam edecekken ‘`Gen“ filmini çekti. ‘`Gen“ ve ‘` Koş Baba Koş ‘` filmleriyle de ödül aldı. Ama o bunun yanında su altında kimi zaman gizemin, kimi zaman eğlencenin, çoğu zaman da heyecanın tadına varmış tecrübeli bir Advance Open Water Diver…Recep İvedik`in gişe başarısı sürerken  farklı bir yönünü, Scuba Diving macerasını konuştuk…

 
 
Dalışa ne zaman ve nasıl başladın ?
 
Üniversite hayatında , ders odaklı bir öğrenciydim. Dağcılık ya da dalış kuluplerine girmek gibi bir hevesim olmadı hiç..Bir de anneler dalışa çok sıcak bakmıyor, dalıştan sonra annemle mutlaka iyi olduğumu teyit etmek için telefonla haberleşiyoruz.
 
Okul bittikten sonra, çalışma hayatına başladım ve kendi ekonomik özgürlüğümü de kazandıktan sonra kendi zevklerimle uğraşmak için daha çok imkanım oldu. Çocukluğumdan beri istediğim birşeydi dalış sporu.
 
İlk defa bir yaz tatilimde, Fethiye`de discovery dalışı yapmıştım, 3 metrede su altındaki ortama baktığımda, bunun çok özel ve içsel bir deneyim olduğunu farkettim. Bundan sonra dalış konusunda ciddi bir eğitim alıp devam etmek istedim.
 
Tatil dönüşü, Padi`nin internet sitesine girerek Deepist Diving`i keşfetttim ve onlarla tanışmaya gittim. Daha ilk gün 40 yıllık dost gibiydik. Eğitim dalışımı Kaş`da yaptım. Bodrum ve Güney Afrika diğer yaptığım dalış noktalarıydı.
 
Su altında hiç problem yaşadın mı ?
 
Su altında kendimle ilgili problem yaşamadım. Ama ufak bir şey anlatacak olursam, öncelikle suyun altında paniğe kapılmamak gerekiyor, Regulatörümün ağızlığı kopmuştu ve free flow`a geçti,yani hava kaynağım elimden gitti. Bu yine de panik yapılacak bir durum değildi, eğitimini iyi aldığım için yedek regulatörümle devam etmiştim.
 
Bir de  gece dalışında badimi kaybetmiştim, gece su çok karanlık oluyor, kendinize bir nokta belirlemeniz gerekiyor, etrafınızda bir tur atsanız bile tur atıp atmadığınızı gece dalışında farkedemiyorsunuz. Badim de bir balığa bakmak için yanımdan ayrılmış, badimi bulmakta zorlanmıştım. Gece dalışı daha stresli ama kesinlikle daha eğlenceli..
 

 
Dalışta fotograf çekiyor musun?
 
Normal hayatta ara sıra profosyonel fotografçılık yapıyorum, su altında da fotograf çekmek mutlaka yapmak zorunda olduğumu hissettiğim birşey. Acemi zamanlarımda cesaret edemedim, çünkü suda ilk başlarda dengenizi sağlamak çok zor, fotograf makinenizi düşürebilirsiniz, dikkatiniz dağılabilir ve bu ilk başlarda alacağınız o zevki de kaybedebilir..

Biraz daha tecrübe kazandıktan sonra fotograf çekmek,dalışı daha keyifli hale getirebilir.
Dalış süreleri sence de çok kısa değil mi, bittiğinde üzülmüyor musun?
Belki de kısa sürdüğü için değerli ve özeldir. Hem vücutta azot biriktiği için, fizyolojimizde çok uzun sürmesi pek mümkün olmuyor.
En zevk aldığın dalışların hangileriydi ?
Su altında en çok etkilendiğim ve korkudan ateş bastığı diyebileceğim dalışım; Cape Town’da köpek balığı dalışı idi. 7 solungaçlı türdendi, saldırgan değil ama suya inerken zaten başına geleceklerden kendim sorumluyum diye bir kağıt imzalıyorsun. 2 metre ve yaklaşık 10 adet köpekbalığı etrafınızda geziniyor, kalbim 2 kat daha hızlı çarpmıştı. Fok adasında da çok heyecanlanmıştım, su soğuktu, görüş kötüydü ve akıntı vardı. Foklar da çok hızlı hareket ediyorlar, o da çok heyecanlandırmıştı beni.. İkinci sevdiğim dalış ise gece dalışı, Cape Town’da fok adasında dalış yapmıştım, çok özel bir dalıştı. Güvenli olduğunu düşünseniz de, açık denizde mutlaka bir tehlikesi var ve bu hem tedirgin ediyor hem de adrenalini daha yüksek.
Dalış sezonunu bu sene ne zaman açıyorsun?
Dalış sezonu ülkemizde genelde 19 Mayıs’da başlar, ve tüm dalıcılar Kaş’da buluşur. İlk defa dalış yapacak ve bröve alacaklar mutlaka Kaş’a gelsinler, çünkü çevre çok güzel, su altı inanılmaz zengin. Daha ilk dalışımda fok görmüştüm, caretta caretta sevmiştim. Bu yıl 23 Nisan tatili uygun olduğu için bu tarihe alınmış tüm dalış turları, yani 23 Nisan’da Kaş’da açıyorum sezonu. Yazım güney sahillerimizde geçiyor ve Deepist Diving ile tüm turlara katılmaya çalışıyorum.
Yutdışında gitmek istediğin dalış noktaları nereleri?
Sharm El Sheyk, Madagaskar ‘da Balina Köpekbalığı dalışı yaptırılıyor, dünyaca ünlü batık dalışlarına çok fazla ilgim var ve bundan sonra buna odaklanmak istiyorum. Gerçek ve otantik batıklara ulaşmak çok zor çünkü 70 metre’de oluyorlar genelde, sığda bulmak çok zor.
Recep İvedik 1 filminde dalış sahnesi vardı.. O zamanlar dalışa başlamış mıydın?
O tarihlerde dalış yapmıyordum.Ama sonradan dalışa başladığımda, çevremdeki dalgıçlardan bu konuda tebrik aldım, sonuçta hem dalışı tanıttık hem de Recep İvedik’in bile dalış yapabileceğini gösterdik. Recep İvedik’e dalış yaptırmak benim fikrimdi, elbisesini bilerek de küçük yaptırmıştık, dalış yapan bir arkadaşımdan telefonla dalış terninolojisi konusunda bilgi almıştım.
 
 
Gişesi yüksek fimlere imza atıyorsun, sinemada ilerde yapmak istediklerin neler?
Sinemada daha yolum uzun, çünkü daha çok gencim. Bir acelem yok, işimi sindire sindire yapmak istiyorum. Çok insanın gittiği, Türkiye’nin heryerinden herkesin izlediği bir film yapmak beni daha çok tatmin ediyor. Çocukken yapmayı en çok sevdiğim şey film izlemekti. Jaws, Back to the Future,Ghost Busters gibi filmler.. Popüler Hollywood sinemasını seviyorum. Ben de bu tarz filmler yapmak istiyorum, sanatsal fimler yapıp festivallerde ödül almak gibi bir amacım yok. Bir film yaptığımda herkesin sevebileceği türden filmler yapmak beni daha çok mutlu ediyor.
 Dalışta nereye kadar ilerlemek istiyorsun?
Rescue Diver ve Dive Master sertifikalarını da alacağım.. Çünkü dalışta güvenlik çok önemli, çok kontrollü birşekilde yapılması gerekiyor. Su altında yaşanan herhangi bir sorunda, buna müdahele edecek donanımım olması gerekiyor. Bu yüzden Rescue eğitimimi aldıktan sonra eğitici dalıcı olmak için Dive Master sertifikasını da almak istiyorum.
Teşekkürler..
Togan Gökbakar’ın eğitim aldığı Deepist Diving Center’a hemen ulaşıp siz de dalış için sertifikanızı alabilir ve su altının büyüleyici dünyası ile tanışabilirsiniz. Bu merkezi araştırdığımda gerçekten çok tecrübeli eğitmenlerden oluştuğunu gördüm , zaten Padi (http://www.padi.com/scuba/) ‘nin sitesinde de Türkiye’de 5 yıldız verilen nadir dalış merkezlerinden. Merkezin tecrübeli eğitmenleri Korhan Güler, Volkan Demir, Levent Çaçekli, Sancer Uğuryol ve Zehra Nilay Aksu’dan kurulu ekiple derin bir nefes alın ve onlara katılın.
İletişim ve dalış konusunda ön bilgi edinmek için internet adresleri http://www.deepistdiving.com/
Önceki İçerik
Sonraki İçerik

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI