Ana SayfaYazarlarBarbie ile başlayan moda macerası

Barbie ile başlayan moda macerası

Moda bloglarında ya da dergilerinde Mustafa Soydan’ın çizimlerine rastlayabilirsiniz. Tarzı ve çizdiği illüstrasyonlar ile hem Türkiye hem de yurt dışında bilinen bir isim. Röportaj için Cihangir’de buluştuk ve konuşurken, bir şeyler anlatırken çizmeden duramayan Mustafa Soydan’a zaman ayırdığı için teşekkür ederim.
İlk çalıştığın ajansta Walt Disney, Marvel ve Mattel`e işler yapmışsın. Ajansta bu tarz işler yaparken modaya geçişin nasıl oldu?
Mustafa Soydan: Evet yaptık ama daha çok Mattel`e yani Barbie`ye çalıştık; yani Barbie çizdik. O zamanlar moda bloglarını, bloggerları takip etmeye başlamıştım. Bu sayede "Fashion illustration" denen şeyi keşfettim ve aslında benimde bu tarz işler yapmam gerektiğini düşündüm, Çizim tarzı konusunda kendimi bulamamıştım. Ayrıca Türkiye`de bu alan adına ciddi işler yapan pek kimse yoktu. Bende bu alana yoğunlaşmaya karar verdim.
 
 
Bir çok kişinin dikkatini çeken çizimlerin var, seni örnek alan insanlara tavsiyelerin neler?
M.S: Tavsiyem şu; bol bol çizmeleri gerekiyor, modayı takip etmeleri gerekiyor, moda olsun, olmasın, popüler bütün illustratörleri incelemeleri gerekiyor. Başarılı olmak için de hemen sonuç beklememeleri gerekiyor, bu işler hemen olmuyor yıllar alabiliyor, sabırlı ve hevesli olmak gerekiyor.
İleride kendi akademini kurmayı düşünüyor musun?
M.S: Hayır düşünmüyorum. 
 
 
Yurt dışındaki illüstratörler ile Türkiye`yi kıyasladığında nasıl bir fark var?
M.S: Sanırım tek fark "saygı" ya da en önemlisi. Yurtdışındaki insanlar sizin çizimizi paylaşırken bile izin isteme gereği duyuyorlar, ama burada durum biraz daha farklı. Beni çiz, odama bir çizim hediye etsene gibi cümleler ile sürekli karşılaşıyorum. Çizimlere karşı biraz daha saygılı yaklaşmak gerekiyor sanki.
Türkiye`de moda ve illüstrasyon denilince hiç şüphesiz pek çok kişinin aklına sen gelirsin, peki senin takip ettiğin isimler kimler? Bu konuda yeni trendleri görmek için yurt dışında takip ettiğin yayınlar var mı?
M.S: Aslında belli bir kaynak ya da yayın yok. Ama bu sadece benim spontan araştırmalarımdan dolayı, bu konuda programlı değilim. Ama ciddi takip ettiğim çok başarılı yaklaşık 50 illustratör var.
Hepsinin ismini saygıyla anmak isterdim ama çok fazla. Her zaman bahsettiğim gibi idolüm David Downton.
 
 
Çizerken ilham kaynağın nedir?
M.S: İlham kaynağım tabiki kadınlar. onun peşi sıra gelen ilham kaynağım ise hayat. Mesela kahve içen biri değil kahve içerken düşündüğüm hikayeler, ya da bir kadının hayata bakışındaki psikolojisi.
Moda tabiki çok sevdiğim bir konu ama dikkat ederseniz karekteristik yüzler daha çok yer verdiğim bir konu, sebebi kadınların dünyaya bakışı. Sanırım asıl ilham kaynağım insanların, özellikle kadınların hayata bakışları.
 
Çizmekten keyif aldığın veya sürekli kendini o kişi ya da objeyi çizerken bulduğun şeyler var mı?
M.S: Tabiki var, Cara Delevingne ve Kate Moss.
 
 
 
2015`teki hedeflerin neler?
M.S: İleriye dönük hiç bir planım yok, cidden yok şu an ne  yapabilirim o önemli benim için. Hayal dünyası ile bir şeyler oluşturyorum belki ama onun dışındaki "yapmak istediğim hayallerim" kısmı bana şimdi hiç bir şey yapmayıp kendini kandırmak, sahte motivasyon gibi geliyor.
 
 

    

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI