Ana SayfaYazarlarGerçeklik ve Zaman

Gerçeklik ve Zaman

Yakın zamanda İncir Reçeli 2’de izlediğimiz Tuğba Sarıünal 26 yaşında, iki romanın altına imzasını atmış genç bir yetenek, taptaze bir soluk.  İlk kitabı ‘’Nakil’’ medikal polisiye türünde tek solukta okunan bir roman iken ikinci kitabı ‘’Sanrı’’ da okuruna, ‘’gerçeklik’’ ve ‘’zaman’’ kavramını sorgulatan ve uzun süre etkisinden kurtulamayacağınız polisiye unsurlar içeren bir roman.
 
-Kendinden biraz bahseder misin? Bu kadar genç yaşa iki kitap sığdıracak kadar donanımlı olunca insanda inanılmaz merak uyandırıyorsun.
Bazen geç bile kaldığımı düşünüyorum. Keşke fakültede Sağlık Bilimleri okumak yerine senaristliğe daha önce adım atabilseydim. Aslında senaristim. Fakülteden sonra Drama İstanbul Senarist Geliştirme Okulu’na başvurdum. Amatör anlamda yazdığım senaryolar beğenilince okula kabul edildim. İşinde profesyonel hocalarla çalışma imkanım oldu. Kalıplaşmış bir eğitim görmediğimiz içinde ufkumun genişlediğini hissettim. İki romanda önce senaryo olarak yazıldı. Ben biraz tersten gidiyorum sanırım. Önce kafamda karakterleri, kurguyu, zaman ve mekan kavramlarını oturtuyorum sonrasında diyaloğa dökerek senaryosunu yazıyorum. Romana uyarlamak işin en heyecanlı belki de en zor kısmı. Yazarken kendimi bazen karakterlerin bazen de her şeyden habersiz okurların yerine koyuyorum.
 
-Tuğba, ‘’Sanrı’’yı nasıl bir psikolojiyle yazdın? Yani ‘’romanın içine girmek’’ , ‘’karakterleri yaşamak’’  gibi edebiyata dair ağır süreçler gerektiren bir kitap bu. Biraz bahseder misin?
Küçüklüğümden beri, ünlü mucit ve sanatçıların hayatlarına hep ilgi duymuşumdur. Araştırmalarımı detaylandırdığımda hepsinin hayatında hemen hemen ortak olan bir nokta vardı. İsmi yüzyıllar sonra bile anılan, icatları hayatımızı kolaylaştıran ve zaman zaman yerlerinde olmayı bile istediğimiz o insanların özel hayatları genel olarak problemliydi ve buluşları günümüzde milyon dolarlar etse de yaşantılarını fakirlik içinde geçirmişlerdi. Aşkla bağlı olduğunuz bir uğraşınız varsa, kendinize ve özel hayatınıza çok fazla zaman ayıramıyordunuz ve ilk beklentiniz para değil, insanlar tarafından onaylanabilmek oluyordu. Kitabın ana kahramanı da böyle bir karakter. Böylesi karakterlere her zaman hayranlık duymuşumdur, yazarken de bunu hissederek çalışmaya devam ettim. Kitap okurken, bir karaktere inanır, olayların onun etrafında nasıl şekillendiğini takip ederiz. Bu romandaki farklılık; inandığınız karakterlerin bir süre sonra size ‘’gerçeklik’’ algısını sorgulatması. Yani ortada çözülmesi gereken bir olay var ve siz kime inanmayı tercih ederseniz olayın çözülme hızı da ona göre değişiyor ancak he durumda şaşırtıcı bir final sizi bekliyor.
 
– Başucu kitapların hangileri?
Elime aldığım hiçbir kitap, günler boyunca başucumda kalıp okunmayı beklemez. Anlatım dili ne kadar ağır olursa olsun, o kitabı en kısa zamanda okumaya çalışıyorum. Kitaplığımda özellikle bulundurduğum ve yeni çıkan kitaplarını takip ettiğim yazarlar var. Çağdaş edebiyat yazarlarından Murat Menteş’in anlatımı çok beğeniyorum. Tess Gerritsen ve Michael Palmer’ın dünya üzerindeki polisiye algısını kırdıklarını düşünüyorum.

  

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI