Ana SayfaYazarlarModa ile ilgili kariyer yapmak isteyenler için tavsiyeler

Moda ile ilgili kariyer yapmak isteyenler için tavsiyeler

Bu hafta modakariyeri.com’un kurucusu sevgili Aslı Özbek ile Cihangir’de hem röportaj yaptık hem de moda hakkındaki fikirlerini aldım. Özellikle moda ile ilgili yurt dışı eğitimleri ve iş fırsatları ile ilgilenenlerin okumasını tavsiye ediyorum. Tabii ki moda kariyeri’ni de mutlaka takibe alın!

Selam Aslı, öncelikle vakit ayırdığın için teşekkürler, biraz kendinden bahseder misin? 

Değişimden beslenen biriyim aslında. Hem özel hayatımda hem de iş hayatımda değişik ülkeler, şehirler, pozisyonlar ve değişik alanlarda üreterek yol almayı seviyorum. İtalyan Lisesi’nin ardından İşletme okudum ve üniversite yıllarımda moda sektöründe yer almak istediğime karar vermiştim. Neresinde olacağımı çok kestirememekle birlikte, farklı alanlarını keşfetmek için denemeler yaptım. Kariyerim gerçek anlamda Floransa’da İtalya’nın ünlü ve köklü moda okulu Polimoda’da moda yönetimi okumamla start aldı ve ardından La Rinascente ile başlayıp 7 sene Louis Vuitton’da, 2 sene Lanvin Paris’te devam etti. Son kurumsal pozisyonum olan eğitim müdürlüğünü yaparken anladım ki eğitim benim alanım olmalıydı. Bununla birlikte Insead’da ikinci yüksek lisansımı değişim yönetimi ve koçluk üzerine yaptım. Şu anda tam anlamıyla bir eğitim girişimcisiyim ve moda sevgimle eğitime olan tutkumu birleştiriyorum.

Paris ve İstanbul’da lüks yönetimi üzerine ders veriyorum, okul ve kurumlar için farklı eğitimler tasarlıyorum, kariyer koçluğu yapıyorum ve modakariyeri.com aracılığıyla moda sektörüne yönelik profesyonel çalışmalar yapıyorum. 

Moda hep hayatındaydı, senin için moda neyi ifade ediyor?

Benim için moda bir anlamlandırma yöntemi aslında. Dönemleri, toplumları, günlük hayatta olanları okumak ve anlamlandırmak için kullanıyorum. Üzerine çok okuyorum,yazıyorum ve düşünüyorum. Modayı büyük bir endüstri olarak kabul etmekle birlikte hala muhafaza ettiği insan, el emeği ve yaratıcılık odaklı yaklaşımı seviyorum. Modanın tezatlıklarına ve değişim hızına hem bayılıyor hem sürekli eleştiriyorum. 
 

Modakariyeri.com fikri nasıl ortaya çıktı?

Öncelikle bana gelen sorular bana gençlerin Türkiye’de büyük bir bilgi boşluğu yaşadığını gösterdi. Kendi adıma on yılı aşkın Avrupa tecrübemi paylaşacağım bir araç olsun istedim. Ardından sektörden arkadaşlarımı tecrübe paylaşımına davet ettim. 10 ay sonra geldiğimiz noktada büyük bir kitle olduk ve Türkiye’de profesyonel bilgi, tecrübe ve haber paylaşımı yapan tek platformuz. Etkinlikler ve eğitimlerle bir araya geliyoruz. 

Moda üzerine kariyer yapmak isteyenlere senin tavsiyelerin neler?

Sektör çok büyük ve mesleki olanaklar çok fazla. Öncelikle kendilerine en çok uyan ve güçlü yanlarını kullanabilecekleri alanı bulmak için deneyim biriktirsinler. Staj ve dönemsel işler ile şirketleri tanısınlar, networking yaparak sektör profesyonelleri ile tanışsınlar. Sektörü tanımak için internet, sosyal medya ve kitaplar aracılığıyla genel kültürlerini arttırsınlar. Mutlaka büyük isimlerden başlamak konusunda ısrarcı olmak yerine fırsat sunan ama daha küçük şirketleri de araştırsınlar. Son olarak tabii ki modakariyeri.com’u takip etsinler ☺ , çünkü tüm bu konularda yol gösterme amacıyla içerik üretiyoruz. 

Yurt dışında beğenerek takip ettiğin isimler var mı?

Bilinen birçok ismi takip ediyorum çünkü her daim güncel olmam gerekli fakat son dönemde özellikle “Not just a label” gibi bağımsız tasarımcıları öne çıkaran siteler, sürdürülebilir moda üzerine “Fashion Revolution”, “Eco age” ve “Sustainably Chic” gibi Instagram hesapları ve de tabii ki Suzy Menkes ve Tim Blanks ne yaparlarsa hep takipteyim. 

Türkiye’de yeni tasarıma başlamış olan kişilere neler önerirsin bu zorlu ve rekabetli yolda?

Moda tasarımcılarına kariyer anlamında tavsiye vermek tasarımcılara düşer diye düşünüyorum fakat sektörü her rengiyle takip eden biri olarak söylemek istediğim şey öncelikle kendi markalarının başlangıç nedenini, hikayesini kendileri için en anlamlı, ve müşteriler için en samimi ve etkileyici olacak şekilde kurgulamaları. Türkiye’de gerçekten fark yaratacak alanları seçerek, rakiplerini iyi çalışmaları, çünkü malesef birbirine benzeyen marka ve tasarımlara artık moda dünyasında fazla yer yok.

Bunun yanında, “kendi markamı kurmak istiyorum” hayalini gerçekleştirmeden önce tecrübe biriktirmeleri ya da tecrübesine güvendikleri, kendisini hem tasarım hem business anlamında ispatlamış kişilerden destek almaları. Bu sektörde başarı sadece hayal edilen giysilerin gerçekleşmesiyle gelmiyor, ve bir tasarımcının başarıya giden tüm kapıların anahtarlarına tek başına sahip olması mümkün değil.

Kendi markalarını kurmak yerine önce kurumsalda çalışmalarını da şiddetle tavsiye ederim çünkü Türkiye’de şirketlerin gerçekten de yetenekli tasarımcılara ihtiyaçları var ve elimizdeki tekstil gücü yaratıcı beyinler için büyük avantaj. 

Modakariyeri’ni nasıl takip edebilirler, konuşmacıları eminim pek çok kişi katılmak istiyordur…

Modakariyeri.com’dan hem veritabanımıza hem de bültenimize bireysel veya kurumsal olarak üye olabilirler. Haftada bir bülten gönderiyor bu bültene hem etkinliklerimizi hem de en yeni iş ilanlarını ekliyoruz. Ayrıca Linkedin, Facebook, İnstagram, Twitter ve Youtube hesaplarımızı “Moda Kariyeri” adıyla bulabilirler. En aktif kullandığımız kanal ise Facebook. Orada özellikle kısa moda konuşmaları serimiz “Moda kürü”nü her hafta duyuruyoruz.

Bize ulaşmak için ise moda@modakariyeri.com adresine yazabilirler. 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI