Ana SayfaYazarlarDertli Gönüllere Giren “İşte Benim Zeki Müren”

Dertli Gönüllere Giren “İşte Benim Zeki Müren”

Şarkılara duygu seren, çilelere göğüs geren,

Dertli gönüllere giren, işte benim Zeki Müren..

Zeki Müren`i tanıyın tanımayın, herkes illa bir yerlerden aşinadır bu dizelere.. Zira bu dizeler belki de Zeki Müren`in kendi kaleminden onu en iyi anlatan şarkı sözleri.. ve yıllar sonra adına düzenlenen sergi için de biçilmiş kaftan..

Yapı Kredi Private Banking ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık işbirliği ile hazırlanan “İşte Benim Zeki Müren” sergisi, müziğe nice farklı tat, nice renk kazandıran sıradışı bir yıldızı, sanat güneşi Zeki Müren’i ağırlıyor.

Geçtiğimiz Kasım ayından beri gösterimde olan sergi yoğun talep nedeniyle bir ay daha uzatıldı.

Yapı Kredi Kültür Merkezi`nde açılan sergide, Zeki Müren`in çocukluğundan son günlerine kadar gündelik hayatına ışık tutan belgeleri ve kostümleri, hem sanat hem de özel hayatından çok özel eserleri görmek mümkün.

Hiç bilinmeyen fotoğraflar görücüye çıkıyor

“İşte Benim Zeki Müren” sergisi, Zeki Müren’in 18 yıldır Türk Eğitim Vakfı ile Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı arşivinde bulunan fotoğraflarını ve özel eşyalarını gün yüzüne çıkarıyor. Sanatçının sağlığında ancak bir bölümünü düzenleyebildiği, diğer bir bölümü tarihsiz, açıklamasız halde duran, kimisi daha dün çekilmiş gibi canlı, kimisi yılların yorgunluğuna yenik düşmüş on bine yakın fotoğrafı, desenleri, kostümleri, plakları,  şiirleri, notları ve arşiv görüntüleri, kısacası dolu dolu geçmiş bir yaşamdan arda kalan belgeleri bir araya getiriyor.  

Bu değerli serginin hazırlanmasında Zeki Müren’in önce tüm mal varlığını bağışladığı Türk Eğitim Vakfı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı’nın sağladıkları katkının altını çizen Yapı Kredi Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi Pazarlama ve Ürün Yönetimi Direktörü İmre Tüylü, “Sanata büyük önem veren Yapı Kredi Private Banking olarak, sanat projelerinin hayata geçirilmesine destek olmaya devam ediyoruz. Ziyaretçiler bu sergi ile hepimizin hayatında büyük yer edinmiş, Türk müziğinin efsaneleşmiş yıldızı ‘Sanat Güneşi’mizin sıra dışı hayatını adeta içindeymişçesine yaşayacak” dedi.  

Gerçekten de sergi salonundan içeri adımınızı atar atmaz farklı bir dünyaya geçiş yapmış gibi hissediyorsunuz. Sergi öylesine bir ahenkle organize edilmiş ki, gördüklerinize ister aşina olun ister olmayın kendinizi kaptırmaktan alıkoyamıyorsunuz ve Türk müziği denince belkide ilk aklımıza gelecek olan isim Zeki Müren’in hayatında rengarenk bir yolculuğa çıkmış olarak buluyorsunuz kendinizi..

Herhangi bir belgeselvari sergi değil çünkü içinde bulunduğunuz.. Zira bir nevi hikaye yaratılmış. Sadece sanatçı Zeki Müren’i görmüyorsunuz. Rengarenk sahne kostümlerinden meşhur yüksek topuklu ayakkabılarına, el yazısı mektuplardan özel notlara, orjinal plaklardan, şiilerine her bir ayrıntı Zeki Müren`in başka bir yanına ayna tutuyor adeta.

Çocukluk sürecine, müzikle ilk tanışmasına ve onu takip eden dönemde henüz 19 yaşında bir gençken milyonların sevgilisi oluşunun serüvenine, peşisıra gelen şaşalı, eğlenceli ve bir o kadar da sancılı sürece tanıklık ediyorsunuz.

Hazırlık süreci beş ay süren sergide, fotoğrafların yanı sıra sanatçıya ait önemli belgeler de bulunduğuna dikkat çeken sergi küratörü Derya Bengi, “Sergimizde sanatçının gazino ve film mukaveleleri, plak şirketiyle anlaşmaları, annesinden gelen mektupları, kostümleri, çizmeleri ve gözlükleri bulunuyor. Sergide günlük hayata dair çok şey söyleyen belgeler de var” diye konuştu.

 Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Tülay Güngen ise “Sergi için seçilen kareler, Müren’in sahne ve sinema çalışmalarına tanıklık ettiği kadar, çocukluğundan başlayarak gündelik hayatına da bir pencere açıyor. 1950’lerden 1980’li yıllara uzanan zaman diliminde, hayatını milyonların gözü önünde, objektiflerin karşısında geçirmiş bu sıradışı yıldızın, popüler kültür tarihimizde kapladığı özel yeri düşünmek ve hatırlamak için bu sergi bulunmaz bir fırsat sunuyor. Hayranları, Sanat Güneşi’mizin hayatındaki ilk fotoğrafından, annesi ile birbirlerine gönderdikleri duygusal mektuplara, ajandalarına aldığı notlarından, lise çağındaki anılarına ve  şiirlerine kadar birçok farklı doküman eşliğinde onu tanıma fırsatı yakalayacaklar” şeklinde konuştu.

Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde 18 Kasım’da açılan serginin 20 Aralık 2014’te son bulması planlanıyordu. Ancak açıldığı günden itiaberen yaşanan yoğun ilgi nedeniyle sergi bir ay daha uzatıldı.

“İşte Benim Zeki Müren” sergisi Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde 31 Ocak 2015 tarihine kadar ücretsiz olarak gezilebilir. 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI