Ana SayfaYaşam2019 Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali'nde İzleyebileceğiniz 10 Film

2019 Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali’nde İzleyebileceğiniz 10 Film

Sürdürülebilirlik kavramının doğru anlaşılması ve toplumda farkındalığın artması amacıyla 2008’de yola çıkan SYFF, aslolanın yaşamın sürdürülebilirliği olduğu vurgusu ile 12 yıldır ilham kaynağı ve dayanak noktası olmaya devam ediyor.

1. 2040 (Yönetmen: Damon Gameau, Avustralya, 2019, 92’)
Şu anda yaşamsal öneme sahip olan bir geleceğe bakan 2040’da, ödüllü yönetmen Damon Gameau bizleri eğer bugün gezegeni iyileştirmek üzere var olan en iyi çözümleri kucaklayabilirsek ve bunları ana akım yapabilirsek 2040’da geleceğin nasıl göründüğüne dair bir yolculuğa çıkarıyor. 4 yaşındaki kızına görsel bir mektup olarak tasarlanan filmde yönetmen, geleneksel belgesel yaklaşımı ile dramatize bölümler ve görsel efektlerle gelecek nesiller için tüm bu çözümlerin dünyayı nasıl iyileştirebileceğinin resmini çiziyor.

2. Baskı / Push (Yönetmen: Fredrik Gertten, İsveç, 2019, 92′)
Küresel bir sorun olarak konutun metalaştırılması neticesinde ortaya çıkan sorunları inceleyen filmde Birleşmiş Milletler raportörü Leilani Farha’nın gözünden neden artık şehirlerimizde yaşamanın giderek imkansız hale geldiğini inceliyoruz. Temel bir insan hakkı olarak barınma ve konut insanın sağlıklı ve güvende olmasının önkoşuludur. Oysa dünyanın her yerinde yaşayacak bir yer bulmak giderek zorlaşmakta… Günümüzde konutun bu denli acil bir sorun olmasının arkasındaki oyuncular ve etmenler nelerdir?

3. Bir Artizan Çikolata Hikayesi / Setting the Bar: A Craft Chocolate Origin Story (Yönetmen: Tim Shephard, ABD, 2019, 85’)
Kakao çekirdeğinin Amazonlar’dan başlayan ve dükkanlarda çikolata olarak son bulan hikayesini anlatan filmde birkaç artizan çikolata yapımcısının Peru ormanlarında çiftçi toplulukları ile doğrudan ilişki kurmalarını ve yeni kakao çekirdeklerini tespit etmelerini aktarıyor. Daha iyi ürünler için güçlerini birleştiren ve işbirliği yapan girişimcilerin hikayesi bir yandan da gıda sistemi ve sürdürülebilirliğin kesişim kümesini gözler önüne seriyor. Tüketicilerin giderek daha fazla gıdanın kaynağını ve üretim yöntemlerini sorgulaması, küçük ölçekli ve sürdürülebilir şekilde üretilen gıdalar için daha fazla ücret ödemeye hazır olmaları işin içerisinde olan herkese fayda sağlıyor ve sürdürülebilir tarımı destekliyor mu?

 

4. Büyük Yeşil Duvar / The Great Green Wall  (Yönetmen: Jared P. Scott, Birleşik Krallık, 2019, 92’)
Afrika kıtasında yaşamı değiştirecek yeni bir dünya harikasının doğuşunu takip eden Büyük Yeşil Duvar  Sahra çölünün kıyısında başlayan ve gezegenin en iddialı denemelerinden birinin şaşırtıcı hikayesini aktarıyor. Afrikanın doğu kıyısından batı kıyısına ağaçlardan ve bitkilerden oluşan bir duvar yetiştirme ve geçtiği bölgelerde iklim değişikliğinin yarattığı yıkımı durdurma hayali. Büyük Yeşil Duvar 2030’da bitirildiğinde gezegendeki yaşayan en büyük yapı olacak, Büyük Mercan Kayalıklarının üç katı uzunluğunda! Fernando Meirelles’in yönetmenliğinde, Mali’li ünlü şarkıcı ve aktivist Inna Modja’nın gözünden anlatılan bu müthiş girişim izleyicileri kıta boyunca görsel ve müzikal enfes bir yolculuğa çıkarıyor. Inna, bir yanda savaş ve kıtlık ile harap olmuş ülkeleri keşfederken öte yanda yeni filizlenmekte olan ve milyonlarca insana umut veren Afrika Birliği’nin hikayesini anlatıyor.

5. Gerçek Servet / Redefining Prosperity (Yönetmen: John de Graaf, ABD, 2018, 57’)
Film madencilik faaliyetlerinin yarattığı kirlilik mirasının ardından nehirlerini kurtarmak amacıyla birleşen bir toplumun yarattığı refahın hikayesini aktarıyor. Kaliforniya’daki altına hücum ile doğan Nevada şehri bir zamanlar dünyada çevreye en çok zarar veren faaliyetlerin yer aldığı şehirlerden biriydi. 1960’larda madencilik faaliyetlerinin bitmesiyle durgunlaşan şehir toprağa dönüş hareketi tarafından keşfedildğinde ikinci bir altına hücum vakası gerçekleşti; bu sefer “altın” doğa, toplum ve yaşadığı yere sahip çıkmayla ilgili farklı bir fikri temsil ediyordu. Yuba nehrini kurtarma çabası şehir sakinlerini birleştirdi, anlam değiştiren bolluk ve servet kavramları yerel gıda üretimi, eğitim, sanat, müzik gibi alanlarda değişime neden oldu. Şehrin bir zamanlar bireysellik, yarış ve madencilik endüstrisine dayalı çehresi yenilenebilir kaynaklara, çiftçiliğe ve sürdürülebilirliğe dayalı bir geleceğe doğru evriliyor.

6. Sofra / Soufra (Yönetmen:Thomas A. Morgan, Lübnan, ABD, 2017, 73)
Soufra, gözüpek sosyal girişimci Mariam Shaar’ın sıradışı ve ilham verici hikayesini sunuyor. Filmde, ailesi mülteci olan ve yaşamının tamamını Lübnan’da güney Beyrut’da bulunan  Burj El Barajneh mülteci kampında geçirmiş olan Mariam’ın tüm olumsuz koşullara rağmen kurduğu başarılı yemek firması Soufra ile kendisinin ve birlikte çalıştığı müteci kadınların kaderini değiştirmesine tanıklık ediyoruz.

7. Az Atıklı Yaşam / Life With Less Waste (Yönetmen: Antoinette Wilson ve Jordan Osmond, Yeni Zelanda, 2019, 9’)
Film Avustralya’nın Hobart şehrinde yaşayan bir ailenin sıfır atık hikâyesini anlatıyor. Lauren, Oberon ve çocukları, neredeyse hiç atık üretmeden yaşamanın yolunu bulmuş ve iki yılda sadece küçücük bir kavanoza sığacak kadar atık üretmişler! Nasıl mı? Yaşam tarzlarında küçük değişiklikler yaparak; mesela yiyeceklerini toptan alarak, alışverişe giderken kendi kaplarını ve çantalarını yanlarında götürerek, çiftçi pazarından yerel gıda satın alarak, yiyecek atıklarından ve evcil hayvanlarının dışkılarından kompost yaparak, doğal liflerden yapılmış ikinci el kıyafetler satın alarak.

8. Giysilerimi Kim Üretti? / Who Made my Clothes? (Yönetmen: MJ Delaney, İngiltere, 2018, 2’)
Giysilerimiz milyonlarca insanın elinden çıkıyor ve bu insanların birçoğu açlık, sömürü ve tehlike içinde yaşıyor. Bizler bunu değiştirebiliriz. Fashion Revolution (Moda Devrimi) hareketi adil, güvenli ve daha şeffaf bir moda sektörü talep ediyor. Dünyanın dört bir yanında birçok insan markalara #giysilerimikimüretti diye soruyor.

9. Tanya Hawkes ve Arılar / Tanya Hawkes and Bees (Yönetmen: Jason Taylor, İngiltere, 2017, 1’)
Arıların keyfi yerindeyse doğadaki her şeyin uyum içinde çalıştığını bilirsiniz. Arılar için bitki örtüsü çeşitli olmalı, besin alabilecekleri çeşitli bitkiler bulunmalı. Endüstriyel çiftçilikle ilgili sorun onlara besin çeşitliliği sunmamasıdır. Ekolojik yaklaşımı çiftçiliğe yeniden kazandırmamız gerek!

10. Tohum Avı / Hunting for Seed (Yönetmen: Jason Taylor ve Chintan Gohil, İngiltere, 2018, 3’)
Bu film Alpler bölgesinden, aşırı hasat ve aşırı kullanım tehlikesi altında, dolayısıyla doğada sayıca azalan şifalı bitkilerin tohumlarını toplayan, İskoçya’daki bir şifalı bitki fidanlığının, tohum avcılarının hikâyesi. Bu çalışmalar sayesinde bu bitkilerin soyu devam etmekte ve koruma çalışmaları için kaynak oluşturulmakta. Bu fidanlık, sadece gıdada değil ilaçlarda da kendimize nasıl yeteriz sorusuna dair ipuçları vermekte.

Film seçkisinin tamamına ulaşmak için tıklayın.
 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI