Ana SayfaMagazin3 saatlik dizi süreleri mercek altında

3 saatlik dizi süreleri mercek altında

Dizi sürelerinin uzun olması üzerine tartışmalar sürerken RTÜk tarafından 14 ayrı ülkede gerçekleştirilen araştırma, yurtdışındaki dizilerin ortalama 45 dakika sürdüğünü ortaya kondu.

RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, `Çağdaş dünyada 20 dakikadan kısa, 60 dakikadan uzun süreli dizi yok. Dizi süreleri ortalama 45 dakika. Birçok dizinin ABD yapımı olduğu dikkate alındığında, ABD’de de durumun farklı olmadığı sonucuna ulaşabiliriz. Türkiye’de ise dizi süreleri 80-90 dakika veya daha uzun. Özetinin yayınlanmasıyla 2.5-3 saate kadar çıkıyor. Bir de reklamları eklediğinizde süre neredeyse 4 saate tırmanıyor. Bu izleyiciler açısından kabul edilebilir bir şey değil. Buna artık müdahale etmek gerekir diye düşünüyorum` diye konuştu.

Avrupa’da dizi sürelerini düzenleyici bir otoritenin olmadığına dikkat çeken Dursun, sürelerin arz talep dengesine göre yayıncılar tarafından belirlendiğini de belirtti. Bu anlamda bir komisyonun çalışma başlatmasının planladığını da sözlerine ekleyen RTÜK Başkanı, araştırma sürecinde reklamların da incelemeye alındığını söyledi. Araştırmaya göre Çek Cumhuriyeti 45 dakikalık filmlere bir kere, daha uzun programlarda ise birden çok reklam arası verebiliyor. Fransa ise 60 dakikalık programlarda 8 dakikalık bir reklam arası koyuyor. Almanya’da ise haftalık yayın akışında reklamlar 260 dakikayla sınırlandırılıyor. Diğer taraftan İngiltere’de özel kanallara bakıldığında 26 dakikanın altındaki programlarda bir kez reklam yayınlanırken, 45 dakikada iki, 65 dakikada üç, 85 dakikada dört, 105 dakikada beş, 125 dakikada altı reklam arası veriliyor. Bir saatlik bir yayında ise en fazla 12 dakikalık reklam arası konabiliyor.
 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI