Ana SayfaModaBilun Design: Size özel takılar

Bilun Design: Size özel takılar

Aslında arkeolog olan Bilun Şen, ani bir kararla renkler dünyasına giriş yapmış ve hayal gücünün genişliği ile el emeği, göz nuru  takı ve aksesuarlar tasarlamaya başlamış.Tasarımlarını duygu ve düşünceleriyle beslediğini dile getiren Şen, her birinin ayrı bir hikayesi olduğunu anlatıyor.

Sizi tanıyabilir miyiz?
1985 İstanbul doğumluyum. Ortaokulda arkeolojiye, kazılara merak saldım ve arkeolog olmaya karar verdim. 17 yaşındayken Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji bölümüne doğru yol aldım. Bilmediğim bir şehirde ayakta durmak, hayatımla ilgili çok önemli bir karar almamın vermiş olduğu güçle perçinleşti. Çok güzel dostlara ve çok istediğim mesleğe sahip olarak 2006 yılında İstanbul`a dönüş yaptım.
Yine ortaokul dönemlerimde merak saldığım takı yapımıyla çevremde beğeni topladım. Ama asıl yapmak istediğim rengarenk -o zamanlar kimsenin takmaya cesaret edemediği- tokalarla saçları süslemekti. Adını ablamın `Bilun Design` olarak koyduğu markamın sitesini nişanlım hediye etti ve bu sitede satışa başlamam 2009 yılının Mart ayında oldu.

Arkeologken çok farklı bir alana geçiş yaptınız. Bu kararı vermenize neler sebep oldu, neleri göze aldınız?
Aslında tam olarak geçiş yapmadım. Kendi mesleğimle ilgili eğitimime halen devam ediyorum. Aktif olarak mesleğimi icra edemesem de Marmara Üniversitesi Eskiçağ Tarihi’nde yüksek lisans yapıyorum. Hobimi yan mesleğe dönüştürdüm diyebiliriz. Aslında iki işi bir arada yürütmeyi çok istiyorum ama şu an yaptığım iş aksesuar tasarımı olduğu için ona daha yakınım. Arkeoloji her zaman hayatımda ve tasarımlarımda etkisini gösterebilir.
Farklı, herkesin takmaya cesaret edemeyeceği dönemlerde yaptığım tokalarıma ‘garip’ gözüyle bakılırdı. Satmaya başladığımda insanlara çok farklı geldi ve genelde tasarım sever kişiler alıp, takıyor tokalarımı, takılarımı. Yapıp, kenara kaldırdığım ürünlerimi paylaşıp, insanlardan fikirler almaktı bu adımı atmamın nedeni. Site üzerinden satışa başlamam bu şekilde oldu.Göze aldığım tek şey, eleştirilmekti ama hiç kötü bir eleştiriyle karşılaşmadım.

Tasarımlarınızın her birinin bir hikayesi olduğunu söylüyorsunuz. Her birinin birer kişiliği ve ismi var. Onlara bu anlamları yüklerken neler hayal ediyorsunuz?
Sevdiğim mekanlar, şehirler, izlediğim filmler, tiyatrolar, dinlediğim şarkılar beni tasarımlarım için harekete geçirebiliyor. Bazen de sadece kullanmak istediğim renklerle ilgili malzemelerimle ortaya çıkardığım tokalar hatırlatıyor bana bazı şeyleri. Hikayeleri isimlerinde saklı bu yüzden… Örnek verecek olursam, Büyükada çok sevdiğim bir yer. Bu yüzden oraya ait bir obje ( bisiklet gibi ) kullanarak ‘Büyükada’ isimli bir taç yaptım. Bunların dışında yakın arkadaşlarımdan, dostlarımdan etkilenerek yaptığım tasarımlar da var. Etkilenip, harekete geçmem için bana o ruhun geçmesi lazım.

Saç aksesuarlarınız öyle eğlenceli ve çekici ki edinmemek mümkün değil. Örneğin bir tokayı tasarlamadan önce neler düşünüyorsunuz, neler planlıyorsunuz?
Eğer var olan bir şeyden, yerden, mekandan, filmden etkilendiysem önce onu düşünüyorum. Zaten bütün malzemelerim önümde olduğu için, aklıma geleni ekliyorum ürünlerime. Bu yüzden yaptığım bir tasarımı, bir daha istediklerinde aynısı çıkmaz hiçbir zaman elimden, çıkamaz. O zaman yaptığım duygular farklıydı çünkü.
Yaşadığım olaylar da etkiliyor tabi, örneğin nişanlım askere gittiğinde, asker temalı, oyuncak askerli bir kolye yapmıştım. ( Gülüyor )
Bir de hayal kurmayı çok severim. Bu duygu da harekete geçiriyor beni. Tam tamına plan yapmıyorum aslında, belli kalıplara bağlı kalırsam orijinallik olmaz gibi geliyor bana.Tasarımlarıma aklıma esen objeyi ekliyorum.


Peki kullandığınız malzemeler nelerdir?

Danteller, kurdeleler, düğmeler, kırtasiye ürünleri, oyuncaklar, keçeler, zincirler, boncuklar, taşlar…  Her girdiğim dükkanda bana yarayacak malzemeler bulabiliyorum. Oyuncakçılar favorim bu konuda ( Gülüyor )


Yaptığınız bileklikler farklı kumaşlar ve taşlarla etnik ve zarif görünüyor. Onları tasarlarken nelerden ilham alıyorsunuz?

Mitoloji ve tarihten ilham alıyorum. Zaten bu yönde okuduğum kitaplar, aldığım bilgiler hep aklımda. Mutlaka ama mutlaka ilk etkilendiğim nokta, geçmiş… Geçmiş, benim için çıkış noktası çoğunlukla. Tasarımlarımda geçmişten geleceğe bir çeşit soyut bir yolculuk yapıyorum. Daha sonra çeşitli olaylardan, yaşadıklarımdan, farklı hayatlardan ilhamlar alıyorum. Şanslıyım ki ilham perilerim hep omzumda. Özellikle bilekliklerde Victorian Dönemi etkisi kuvvetli olarak hissedilebilir. O dönemin mücevherlerine yansıyan doğa, tarih, duygusallık ve sembolizmi benim tasarımlarımda da görmek mümkün. Ayrıca şans sembolleri, süper kahramanlar, masallar da ilham aldığım diğer unsurlar.

Ürünleriniz için fiyat aralığı nedir?
Fiyatlar, ürünlerimde kullandığım malzemeye göre 10 TL ile 70 TL arasında değişiyor.

Ürünlerinize  baktığımızda birbirinden farklı ürünler tasarladığınızı görüyoruz. Onlara ne kadar zaman ayırıyorsunuz?
Belli bir sürem yok, dediğim gibi, planlarsam işin büyüsü kaçar diye düşünüyorum. Hepsini gerçekten sevgi ve özenle yapıyorum. Birbirinden farklı olmaları en büyük kıstasım. Çok fazla uğraştıran, günler süren tasarımlar oluyor. Onun haricinde bazen 1 saat içinde 3 aksesuar yapıyorum, bazen de 3 saat içinde 1 aksesuar.

Ürünlerinizi sergilediğiniz herhangi bir butik var mı?
Site üzerinden çok fazla kişiye ve  farklı şehirlere ulaşabiliyorum. Ürünlerimin gerçek anlamda değerini bulabilecekleri yerlerde sergilenmesinden yanayım. Bu bağlamda, Akmerkez’deki "Noemi" adlı aksesuar mağazası ile yakın zamanda anlaştık. Ürünlere dokunup, almak isteyenler orada Bilun Design ürünlerine ulaşabilirler. Bunun dışında bir cafe’de tanıtım ve satış günleri yapmayı planlıyorum.

Siparişleri nasıl alıyorsunuz ve ne kadar zamanda müşterinize ulaştırıyorsunuz?
Sitede bulunan ürünlerin isimlerini bana mail ile bildirdikten sonraki 1-2 gün içinde tasarımlara ulaşmış oluyorlar. Bunun dışında özel tasarım istekler oluyor. Özel siparişlerde tasarımları çoğunlukla bana bırakıyorlar. Zaten portfolyom onlar için bu konuda güven kaynağı. Benim için en iyisi de bu aslında. Kalıplara bağlı kaldığımda istediğim gibi bir tasarım yapmak zorlaşıyor. Bana hayallerini anlatıp, renkleri söylediklerinde işim daha da kolaylaşıyor. Özel günlerde kullanacakları aksesuarları tasarlamamı isteyenlerden, detaylar benim için çok önemli olduğu için, kıyafetlerinin fotoğraflarını hatta tasarımda kullanabileyim diye kıyafetlerinin kumaşından parçalar istiyorum.
Aslında ben tasarımlarımda moda olanı değil de kendi modamı yaratmaya yönelik adımlar atıyorum fakat; özel siparişlerde isteneni vermeye çalıştığımdan her zaman bu şekilde olmuyor.
Sitede sergilediklerim dışında, çok farklı tasarım isteklerinde bulunanlar oluyor. Örneğin, gelin buketi, bebek beşiği süslemesi, nikah şekeri gibi tasarımlar da yapıyorum. Özel siparişlerde alıcıya ulaşma zamanı ise, kişinin eline geçmesi gereken gün ile benim malzeme bulabileceğim gün belirliyor.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI