Ana SayfaİlişkilerCinsel İlişkiye Girememe Problemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Cinsel İlişkiye Girememe Problemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bazı çiftlerde ilk ilişki deneyiminden itibaren var olan sorun, bazen sonradan da ortaya çıkabilir. Ailevi ve sosyal hayatlarında zamanla artan sorunlara yol açan cinsel ilişkiye girememe sorununun çözülmesi için ise çiftler doğru adreslere başvurmalıdırlar.

KADINA BAĞLI NEDENLERLE CİNSEL İLİŞKİYE GİREMEME
Sorun bazen psikolojik, bazen de fiziksel kökenlidir. Vajinismus sorunu, kadınlarda görülen cinsel ilişkiye girememenin en önemli sebebidir. 
 
Vulvar vestibulit sendrom, vajinal kanal enfeksiyonları, bartholin bezi kist ve apsesi, vajinaya doğmuş miyomlar, dev kondilomlar, geçirilmiş vajinal cerrahi ya da doğuma bağlı o bölgedeki dikişlerin kötü iyileşmesi, menopoza yaklaşılan dönemdeki vajinal kuruluk ve atrofiye bağlı vajinanın daralması, doğuştan vajinal kanal anomalileri kadınlarda rastlanabilecek fiziksel nedenlerdir. Bu durumların ayırıcı tanısı için bu konuda deneyimli bir jinekoloğa başvurulmalıdır.

Vajinismus Sorunu Nedir?
Ülkemizde ve dünyada en sık görülen görülen cinsel ilişkiye girememe problemlerinin başında vajinismus gelir. Ayrıca vajinismus, cinsel problemler içerisinde merkezlere en sık başvuru sebebidir. 
 
Vajinismus Tarifi
İlişki sırasında vajinal kanalın ısrarlı ve güçlü kasılmaları nedeni ile cinsel birleşmenin olamaması olarak basitçe tanımlanabilir. Ayrıca, kadının kendi arzusuna rağmen vajinasının içine tampon, fitil, parmak sokamaması, ultrason probu veya spekulum aleti ile jinekolojik muayene olamaması durumudur.

HERA KLİNİK tecrübelerimize göre, vajinismusun %90 sebebi zihinsel kaygılar iken %10’luk kısımda anatomik sorunlar vardır. Vajinismusun ‘Primer Vajinismus’ ve ‘Sekonder Vajinismus’ olarak iki tipi vardır.
 
Primer vajinismus, ilk ilişki denemesinden itibaren başlayarak halen devam eden ve hiçbir şekilde ilişkiye girememe durumudur. ‘Ömür boyu vajinismus’ olarak da bilinir.

Sekonder vajinismus ise travmatik bir jinekolojik işlem, zorlu doğum, cinsel travmalar, ilaç kullanımı ve psikiyatrik hastalıklara bağlı sonradan gelişen cinsel ilişkiye girememe halidir. ‘Kazanılmış vajinismus’ olarak da bilinir.
 
Vajinismus Tedavisi Nasıldır?
Vajinismus tedavi edilebilen bir hastalıktır. ‘Hastalık yoktur hasta vardır’ felsefesi ile hareket ederek, her hastaya özel planlanan bir cinsel terapi programı sunulmalıdır.

Vajinismus tedavisinde Bilişsel ve Davranışçı Terapi (BDT) esas alınarak, bütünsel yaklaşımla hasta ihtiyacına göre hipnoterapi, akupunktur, EMDR, botulinum toksin uygulamaları, cerrahi yöntemler ve bazen bu yöntemlerin kombinasyonları uygulanmaktadır.

Vajinismus tedavisi ile cinsel ilişkiye girememe sorunu tekrarlar mı?
Vajinismus tedavisindeki amaç pelvik kas rehabilitasyonudur. Yani bir nevi fizik tedavidir ve tam iyileşme halinden sonra tekrar etmez. Bisiklete binmek, araba kullanmak, yüzmek gibi öğrenilince bir daha unutulmayan bir eylem haline gelecektir. Artık istemli kasılmayı ve ilişkiden zevk almayı öğrenen pelvik kaslar üzerinden zaman geçse bile aynı şekilde çalışmaya devam ederler.
 
Bazı durumlarda vajinismus üzerine eklenen cinsel isteksizlik, anorgazmi, erkeklerde cinsel işlev bozuklukları (ereksiyon ve erken boşalma sorunu) nedeniyle istenilen düzeyde ilişki devamı olamayabilir. Bu ek problemler için de destek almak gerekmektedir.

Disparoni Nedir?
Disparoni, ‘Ağrılı cinsel ilişki’ veya ‘Cinsel birleşme ağrısı’ olarak basitçe ifade edilebilir. Kadınlarda cinsel ilişkiye girememe nedeni olabilir. Disparoni sorunu bazen ilk ilişkiden itibarendir, bazen de sonradan ortaya çıkar.

Ayrıca cinsel ilişki ağrısı bazen kasıklarda, bazen de vajina girişinde hissedilmektedir.
 
Kadınlarda cinsel ilişkiye girememeye nedenleri arasında vulvar vestibulit sendrom, genital enfeksiyonlar, lichen sclerosus hastalığı, menopoza bağlı vajinal kuruluk ve cilt incelmesi, kızlık zarının doğuştan gelen kusurları, karın içi yapışıklıklar, myomlar, yumurtalık kistleri ve endometriosis hastalığı gelmektedir. Disparoni şikâyeti ile başvuran hastada psikolojik ve fiziksel ayrıntılı değerlendirme yapılarak tanı konması, buna göre en uygun tedavinin uygulanması önemlidir.  

ERKEĞE BAĞLI NEDENLERLE CİNSEL İLİŞKİYE GİREMEME
Erkeklerde cinsel ilişkiye girememe sorunu genellikle yeterince bilişsel yapılandırması olmayan yanlış ya da eksik bilgiler ile donatılmış bireylerde görülür. Bazı vakalarda ise erken boşalma, ereksiyon (sertleşme) sorunları ve cinsel isteksizlik bulunur.

Erken Boşalma Nedir?
Boşalmanın istenmeyen düzeyde, erken ve denetimsiz olması olarak tanımlanabilir. 40 yaş altı erkelerde en sık cinsel işlev bozukluğudur. Daha çok psikolojik temelli olsa da fiziksel olarak bazı hastalıklarda da görülebilir. Hayatın her döneminde görülebilecek bu probleme zamanla cinsel isteksizlik, anorgazmi, depresyon eşlik eder. Farkına varıldığında profesyonel destek almak için başvurulmalıdır.
 
Sertleşme Sorunları
Ereksiyon problemleri olarak da bilinen durum cinsel ilişkiyi başlatacak ya da sürdürecek sertliğe ulaşamamak olarak tanımlanır. Halk arasında ‘iktidarsızlık’ olarak da bilinen bu durum özellikle 40 yaş sonrası sık görülmektedir. Çoğu zaman fiziksel ve psikolojik sebepler iç içe geçmiştir. Fiziksel ve psikolojik sorunlara karşın kombine tedaviler uygulanmaktadır.

Cinsel İlişkiye Girememe Sorunu Tedavisi
Cinsel ilişkiye girememe problemi yaşayan çiftlerin bu sorunu bir çift sorunu olarak görmeleri ve tedaviye beraber karar vermeleri önemlidir. Kadın, erkek ya da her ikisinden kaynaklanan problemler için bu konuda uzmanlaşmış deneyimli merkezler ile iletişime geçmek en önemli adımdır. Ayrıntılı muayene ve yapılan tetkikler sonrası kişiye özel planlanan çok odaklı tedavi ve terapi süreci başlayacaktır. Uyumlu, sabırlı ve istekli çiftlerde bu problem kolaylıkla çözülebilmektedir.
 
Cinsel İlişkiye Girememe Sorununda Tedavi
Tedavi öncesi iyi bir değerlendirmenin yapılması, daha sonra uygun tedaviye geçilmesi önemlidir.

Cinsel ilişkiye girememe sorununda ilk başvurulması gereken yer jinekolog hekimlerdir. Ancak sorun erkek kaynaklı ise üroloji uzmanları destek vermektedir. Günümüzde uygulanan etkin tedavi yöntemleri ile kalıcı sonuç mümkündür.

Kaynak için tıklayın.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI