Ana SayfaGündemDestanın 100. Yılında Saygıyla Anıyoruz

Destanın 100. Yılında Saygıyla Anıyoruz

Tüm savaşların bedeli büyüktür ama bazıları tüm dünyada destan sayılır..

Tam 100 yıl önce bugün büyük bedeller ödenerek dünyanın saygı duyduğu bir destan yazıldı.

1.Dünya Savaşı sırasında İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu`nun başkenti İstanbul`u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek ve Rusya`ya yardım sağlama amacıyla Gelibolu`ya asker çıkartması yaptı.

Anzaklar olarak adlandırılan İngiliz ordusu adına savaşan Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerden oluşan kolordu burada adını tarihe yadıracak bir savaşta Türkler ile birlikte ağır kayıplar verdi.

Çok ağır şartlarda savaşan binbir zorlukla savaşan Türk Milleti Çanakale`de adeta destan yazdı ve savaşın kaderini değiştirdi.

Mustafa Kemal`in askeri dehası özellikle bu savaşta adını tarihe yazdırmış ve tüm dünyada kanbul görmüştür. 

Silahların cesetlerin toplanması için sustuğu arada anzaklar ve türkler beraber şehit olan arkadaşlarını taşımış ve birbirlerine sigara su gibi ihtiyaçlarını vermiştir.

Çatışmalardan yetmiş yıl sonra, Avustralya ve Yeni Zellanda  birliklerinin çıkarma yaptığı yer Türk Hükümeti tarafından "Anzak Koyu" olarak tanındı.

Avustralya Hükümeti de bu jeste karşılık olarak Atatürk Anıtı`nın çevresinde bir bahçenin yapımına başladı.

Türk ve Anzak askerlerin sergiledikleri üstün çaba ve kahramanlık gösterilerinin anısına inşa edilen yapı, Anzak Bulvarı`nda bir düşman asker anısına hazırlanmış olan tek anıt olma özelliğini barındırır.

Gelibolu`da Mustafa Kemal`in Anzak askerlerine hitap ettiği şu yazı da yer alır ..

"Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar! Burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız.

Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır, huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır.

Onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır."

Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını saygıyla anar miraslarına sahip çıkacağımızı belirtiriz.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI