İçeriğe geç
Yaşam

KUAD Fluxus sergisi

Fluxus hareketinin 50. yılı dolayısıyla Kuad Galeri, Fluxus sanatçılarını 70&#8217li yıllardan bu yana destekleyen Galerie Inge Baecker&#8217in koleksiyonundan yapıtlarla kapsamlı bir sergi düzenliyor.

2 dk okuma
KUAD Fluxus sergisi

Fluxus’un 50. yılı Wiesbaden ve New York’ta kurum ve galerilerde yıl boyunca kutlanmaktadır.

1962 yılından başlayarak özellikle Almanya’da Wiesbaden’de ve New York’ta görsel-işitsel-sözsel sanatların bireşiminden oluşan ve toplumu sanat yapıtının üretim ve izleme süreçleri içine alan bir sanat ve kültür hareketi olan Fluxus kapsamında üretilen yapıtların biçim, kavram ve estetiği günümüz sanatının ilişkisel estetiğinin ve toplum ve sanatçı arasındaki karşılıklı etkileşimin altyapısını oluşturuyor.

Eşzamanlı olarak Batı Almanya (Nam June Paik,  Wolf Vostell, Benjamin Patterson) ve ABD’de (La Monte Young Dick Higgins, Alison Knowles, Robert Watts) geliştirilen Fluxsus hareketi kısa zamanda çok geniş bir coğrafyaya yayıldı. Özellikle Japonya (Ay-O, Yoko Ono, Takehsa Ksugi, Mieko Shiumi , Shigeko Kubota), Fransa (Ben Vautier, Robert Filliou, Daniel Spoerri, Emmett Williams), Danimarka (Arthur Köpcke, Eric Andersen) ve Çekoslavakya’da  (Milan Knizak) önemli üretimler gerçekleşti.

Kuad Galeri`deki sergide Eric Andersen, Detlef Birgfeld, Ugo Dossi, Louis Goodman, Al Hansen, Geoff Hendricks, Dick Higgins, Allan Kaprow, Milan Knizak, Alison Knowles, Nam June Paik, Ulrike Rosenbach, Endre Tot, Wolf Vostell, Emmett Williams’ın resim, desen, fotoğraf, kolaj, özgün baskı ve küçük heykelleri sergileniyor ve satışa sunuluyor. Münihli tasarımcı Otto Künzli’nin yanı sıra, Türkiye’den 70’li yılların sonunda Fluxus özellikleri taşıyan işler üreten sanatçılar Serhat Kiraz ve Ahmet Öktem de sergiye yeni işleriyle katılıyor. İstanbul’da yaşayan ve çalışan Sırbistanlı genç sanatçı Zeljka Micanovic de Fluxus özelliği taşıyan bir kitap işini sunuyor.

Fluxus hareketini tanıtan yapıtların sunulduğu sergiler daha önce İstanbul’da 1991’de 4. İstanbul Bienali’nde  IFA kurumuna ait bir koleksiyon Atatürk Kültür Merkezi`nde, 1996’da Şükran Aziz’in Eric Andersen’in katılımıyla gerçekleştirdiği Fluxus sergisi ve gösterisi Atatürk Kültür Merkezi’nde ve 1999’da Galerie Inge Baecker’in koleksiyonundan bir kesit Borusan Sanat Galerisi’nde izleyicilere ulaştı.

Kuad Galeri, Marinko Sudac koleksiyonunun bir bölümünü izleyicilere sunduğu ilk sergisi "Kesintisiz Avangard"ta olduğu gibi, bu sergide de koleksiyonların bellek olarak önemini vurguluyor ve günümüz sanatının arka alanındaki önemli üretimleri gündeme taşıyor.
Çoğu hayatta olmayan Fluxus sanatçılarının işleri Türkiye`de ilk kez Kuad Galeri’de çeşitli koleksiyon oluşturma seçenekleriyle satışa sunulmaktadır.
 

Bu yazıyı paylaşın
Sıradaki haber
Yaşam

The House Hotel Bosphorus The Hot List`te

The House Hotel Nişantaşı&#8217nın ardından bu yıl da The House Hotel Bosphorus, Türkiye&#8217den Conde Nast Traveller&#8217ın hem İngiltere, hem de ABD edisyonlarında &#8220The Hot List&#8221e girmeye hak kazanan…

İlginizi çekebilir