Ana SayfaModaLost and Found yakalar

Lost and Found yakalar

Öznur Demirhan, bize son dönemin yükselen trendi yakalara  olan ilgisini anlatarak, bu güzel aksesuarın nelerle kombinlenebileceğini anlattı. Öznur , henüz çok genç ama çok yetenekli. 1988 doğumlu Öznur`un hayatı Londra`ya  gittiği zaman değişmeye başlamış. Orada boş vakitlerinde kendini vintage butiklere, 2.ey pazarlara ve lüks markaların bulunduğu caddelerde bulan genç tasarımcı, içine yavaş yavaş giren bu moda tutkusundan bir daha vazgeçememiş.

Son zamanlarda hayatımıza giren yakalar şık olduğu kadar kullanımı da dikkat gerektirmesi gereken aksesuarlar, İşte bu nedenle genç tasarımcımız Öznur bize biraz hikayesini anlattı biraz da yakalar üzerinden stil bilgileri verdi.

1. Bize biraz kendinizden bahseder misiniz? 



Adım Öznur, Eylül 1988 Istanbul doğumluyum. Istanbul Üniversitesi Doğu Dilleri ve Edebiyatı anabilim dalı, Fars Filolojisi mezunuyum. Aslında okumak istediğim bölüm Fars Filolojisi değildi fakat iyi yönlendirilememenin sonucu olarak böyle bir seçim yapmak zorunda kalmıştım. Derin kültürü ve tarihi sayesinde hem bölümümü sevdim hem de Arkeoloji bölümü yan dal programına katılarak kendime sanata daha yakın bir pencere açtım.

2009 yılında dil okulu için Londra`ya gittiğimde modanın kalbinin orada attığından bihaberdim. Ne olduysa orada oldu! Londra`da geçirdiğim 3 ayda okuldan sonra kendimi vintage butiklerde, 2. el pazarlarda ve lüx markaların bulunduğu caddelerde buluveriyordum. Evet, modanın kalbi gerçekten de Londra`nın sokaklarında atıyordu. Ne istediğimi artık biliyordum. Hayallerimde hep moda ile ilgili bir şeyler yapmak vardı artık.
2009- 2010 yıllarını Litvanya`nın Vilnius şehrinde ex-change öğrenci olarak geçirdim. Vilnius Üniversitesi`nde Oryantilizm ve Doğu Çalışmaları eğitimimin yanı sıra pazarlama eğitimi aldım. Geçirdiğim 1 yılda Avrupa`nın Letonya, Estonya, Finlandiya, İsveç, Almanya, Macaristan, Polonya, Viyana,Belçika, İspanya gibi bir çok ülkesini gezerek seyahat tutkum ile moda tutkumu birleştirdim.

Gittiğim her yerde farklı local markalar, vintage butikler, farklı stiller, farklı sokak modalarını keşfederek hep hayallerimin peşinden koştum.
Hayallerimi gerçekleştirmek adına ufak bir başlangıç adımı atarak Lost&Found by Öznur Demirhan markasını kurdum ve Şubat ayından itibaren yaka tasarlamaya başladım.

2. Yakalar daha kaç sezon bizimle birlikte olacak?

Yaka trendi `Peter Pan Yaka` ya da bir diğer ismiyle `Bebe Yaka` olarak ceketlerde, elbise ve bluzlarda son 4 sezondur zaten bizimle birlikteydi. Fakat 2012 yılının trend oluşumunda yakalar ` Bebe Yaka` şirinliğinden çıkıp maskulen bir havaya büründüler, bağımsızlıklarını ilan edip tek başına bir aksesuar haline gelen  ` Çıkabilir Dik Yaka` trendi ile böylece tanışmış olduk. 

Yakalar şimdilik sonbahar- kış sezonu için de boyunlarımızda zerafet ile maskulenliği birleştiriyor olacaklar.

Ama Channel`in de dediği gibi; “ Moda, modası çabuk geçen bir şeydir.“ Markamın adı da buyüzden Lost&Found.

3. İlham kaynaklarınız nelerdir?
 


Tasarladığım yakalarda en büyük ilham kaynağım nostaljik öğeler. 1960ve 70`lerin kadın giyimindeki yaka kalıpları, pirinç ve nikel aksesuarlar, annemin dantelleri… Nostaljik öğelere merakımdan olsa gerek özellikle dantel yaka tasarımlarımı yaparken kendimi çok iyi hissediyorum.Dantelin zerafetini kurdelanın satensi dokusu ve inci ile birleştirince ortaya muhteşem işler çıkıyor. Bunun yanı sıra sezonun trend renkleri ile akseaurlarını da yaka tasarımlarımda bolca kullanıyorum. İlham kaynaklarım ve hayal gücümdeki öğeler birleşince ortaya böyle yakalar çıkıyor. 



4. Bunca aksesuar içinden neden yaka? Sonuçta her seferinde birbirinden değişik yakalar yapmak, kendini tekrarlamamak zor olsa gerek.

Bunca aksesuar içinden kumaşa duyduğum tutku yüzünden `yaka`. Tasarladığım şeyin içinde kumaş olmalı. Saten, ipek, viskon, şifon, deri cinsi ne olursa olsun kumaşa şekil vererek tasarlamayı seviyorum. Kumaşı yakaya dönüştürmek için kullandığım dikiş makinasına duyduğum tutku yüzünden yaka tasarlamayı seçtim. 
 
Kumaş ile küçük ve yaratıcı  bir başlangıç yapabilmek için yaka tasarlamaya başladım. İlham kaynaklarım, hayal gücüm ve gezip görerek edindiğim görsel şölen sayesinde kendimi tekrarlayamıyorum 🙂

5. Yakaların pek çok kombine şıklık kattığı doğru ancak kullanması da bir o kadar zor. Bize yakalar hangi tür parçalarla kombinlenmeli anlatır mısınız?

Aslında kullanılması son derece kolay fakat alışık olmadığımız farklı bir trend olduğu için akıllarda bir soru işareti mevcut. Ben de zaman zaman ` Ben şu modeli çok beğendim, satın almak istiyorum ama nasıl kullanabilirim ?“ şeklinde sorular ile karşılaşıyorum. 
 


Gruplama yaparak bir kaç stil önerisi vermek istiyorum;

Yakalı ve Sıfır Yaka Gömlekler ile; Yaka aksesuarını incecik ipek, şifon yakalı veya sıfır yaka gömleklerinizle çok rahat kullanabilirsiniz. Yakalı gömleklerde yaka içe katlanarak, yakasız gömleklerde ise direk boynunuza takarak kullanabilirsiniz. Bluz ve gömleklerinizi yüksek bel etek veya pantolonlarla kombinleyebilir böylelikle farklı ve şık bir stil yaratabilirsiniz.



Basic Tişörtler ile; ` Bugün ne giysem ` sorusu biz kadınları zaman zaman çok zor durumlara sokar. Giyinip giyinip çıkartırız ve giyecek bir şey bulmakta zorlanırız. Böyle durumlarda benim için en kurtarıcı 2 parça basic tişört ve jeandir. Bu da çok sıradan mı geldi size? Boynunuza takacağınız bir yaka ile bu sıradanlıktan hemen kurtulacaksınız. Bu kıyafeti topuklu ayakkabı ile taçlandırınca bir anda kendinizi hem şık hem casual hissedeceksiniz.



Elbiselerle; Gün içinde kullandığımız tiril tiril yazlık elbiselerimizle yaka kullanımı yine son derece etkili sonuçlar veriyor. Yaz sıcağında eğer uzun saçlarımız varsa prenses topuzu hayat kurtarıcı oluyor. Prenses topuzunuz, yaka aksesuarınız ve tiril tiril yazlık elbisenizle artık tam bir prenses gibisiniz! 



Askılı ve Straplez Kıyafetlerinizle; Özellikle romantik diye adlandırdığım dantel yaka tasarımlarımı straplez ve askılı kıyafetlerinizle rahatlıkla kombinleyebilirsiniz. Ya da daha resmi bir yere gidiyorsanız straplez veya askılı kıyafetinizin üzerine dik yaka aksesuarını ince şifon bir ceketle kombinleyerek ortaya çok şık bir stil çıkarabilirsiniz.

 

Sonbahar- Kış sezonu içinse yaka tasarımları vazgeçilmez bir aksesuar olacak. Kat kat giyinmekten hoşlanmayan herkesin dolabında renk renk yaka aksesuarlarından olacak. Triko kazaklarımızla ve şık yakalarımızla sonbahar-kış sezonu bizi bekliyor 🙂



6. Gece davetlerinde nasıl bir yaka takmak doğru mudur? Ne tür yakalar takarak şıklığımızı koruyabiliriz?



Yaka tasarımlarını ister minimalist bir elbiseye hareket katmak için, ister küçük siyah elbiselerinize şıklık katmak için kullanabilirsiniz. Özellikle gece davetlerinde metal, dore ve parlak kumaşlar, zincir ve metal ayrıntılı yakalan ile daha yenilikçi stiller yaratabilirsiniz. Gece aktiviteleriniz için sweetheart yaka veya straplez elbiselerinizle yaka aksesuarını kombinleyebilirsiniz.

Öznur Demirhan tasarımı yakaları görmek için fotogaleriye tıklayın.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI