Ana SayfaModaLouis Vuitton`un 121. Ölüm Yıldönümü

Louis Vuitton`un 121. Ölüm Yıldönümü

Tasarımcı, girişimci. Louis Vuitton 4 Ağustos 1821 yılında Fransa’nın doğusunda bulunan Juro bölgesindeki küçük bir köy olan Anchay’da doğdu. İşçi sınıfı bir aileden gelen Vuitton’un atalarında marangozlar, doğramacılar, tuhafiyeciler ve çiftçiler vardı. Babası Xavier Vuitton bir çiftçi, annesi Coronne Gaillard ise bir tuhafiyecilik yapıyordu. Annesi Louis Vuitton 10 yaşındayken vefat etti ve babası yeniden evlendi. Bir söylentiye göre de Vuitton’un üvey annesi Külkedisi masalındaki gibi kötü kalpli bir cadıydı. İnatçı bir çocuk olan Vuitton da üvey annesinden gelen baskılara ve düşmanlığa karşı çözümü Anchay’ın sıkıcı yaşamından hareketli bir şehir olan Paris’e kaçarak buldu. 

1835’in baharında sadece 14 yaşında olan Vuitton evini terk edip, kendini tek başına Paris yolunda buldu. Paris’e ulaşmak için 2 yıldan uzun bir süre seyahat etmek zorunda kalan Vuitton, bu süreçte karnını doyurabilmek için garip işlerde çalıştı, bulduğu herhangi bir barınakta kaldı. Toplamda 390 km’yi yürüyerek 2 yıl boyunca Paris’e doğru yol aldı ve sonunda 1937’de 16 yaşına bastığında Fransa’nın başkenti Paris’e ayak bastı. Sanayi Devrimi’nin ortasına düşen Vuitton kendini fakirlik ve bulaşıcı hastalıkların da olduğu bir karmaşanın içinde buldu. Ardından Louis Vuitton bu genç yaşında çırak olarak başarılı bir sandıkçı olan Monsieur Marechal’ın yanında işe başladı. 19. Yüzyıldı kutu ve sandık yapmak oldukça saygı duyulan bir el işi olarak görülüyordu. Bir sandıkçı/kutucu el yapımı kutuların içine saklanacak olan tüm ürünleri kendi elleriyle yerleştirir ve boşaltırdı. Paris’in sosyetesinde Louis Vuitton’un adını bu işteki başarısıyla duyurması ise sadece birkaç yılını aldı.
Paris’e geldiğinden 16 yıl sonra 2 Aralık 1851’de Louis-Napoleon Bonaparte darbe gerçekleştirdi. Sadece bir yıl sonra da Napolyon III adını alarak Fransa İmparatoru oldu. Yeniden kurulan Fransa İmparatorluğu da genç Louis Vuitton’un oldukça işine yaradı. Çünkü imparator Napoleon III’ün karısı Fransa İmparatoriçesi Eugenie de Montijo için özel olarak çalışmaya başladı. İmparatoriçe Vuitton’u işe alarak en güzel kıyafetlerini eşsiz bir şekilde katlayıp saklamasını istedi. Bu da Vuitton için elit bir kesime ve kraliyet ailesinden müşterilere ulaşmasını sağladı. 
1854 yılında 17 yaşındaki güzel Clemence-Emilie Parriaux ile tanıştı ve sadece birkaç ay sonra 22 Nisan’da Parriaux ile evlendi. Ardından Monsieur Marechal`ın yanından ayrılarak kendi işini kurdu. Mağazanın açılışından 4 yıl sonra 1858’de yepyeni bir sandık hazırladı ve bunu deri yerine daha hafif ve daha dayanıklı olan gri bir kanvastan gerçekleştirdi. Bu yeni model hafif ve dayanıklı olmasının yanı sıra diğerlerinden farklı olarak ilk kez dikdörtgen olarak tasarlandı. Bu sayede de eskiden kubbe şeklinde yapılan sandıklarda yaşanan sıkıntılar dikdörtgende yok olacaktı. Daha rahat kullanılabilecek, tren ve gemilerde taşımak çok daha kolay olacaktı. Birçok eleştirmen Vuitton’ın bu ilk dikdörtgen sandığını, modern bavulun da doğuşu olarak görür. Ulaşım ve taşımacılık geliştikçe de bavullara olan ihtiyaç arttı, bu da Louis Vuitton’ın daha hafif, daha kullanışlı ve daha dayanıklı olan bavullarına olan talebi arttırdı. 1859’da da bu talebi karşılayabilmek için Vuitton, Paris’in biraz dışında olan Asnieres köyünde daha büyük bir atölye açtı. İşler oldukça iyi gidiyordu, Vuitton Fransa kraliyet ailesi ve Mısır’dan gelen siparişlere yetişmeye çalışıyordu. 
1870’de Fransa Prusya savaşının patlak vermesiyle Louis Vuitton’un işleri de etkilendi. Paris’in kuşatılması iç savaş yaşanmasına sebep olurken, tüm bunlar Fransa İmparatorluğu’nu harap etti. 28 Ocak 1871’de sonunda kuşatma bittiğinde Vuitton Asnieres’deki atölyesine döndü fakat ne çalışanlarından ne de bir eser kalmamıştı. Tüm malzemeleri çalınmış her taraf harap edilmişti.  
İnatçı ve istikrarlı yapısıyla Vuitton kendini atölyesini yenilemeye verdi ve birkaç ay içinde 1 Rue Scribe adresinde yeni bir mağaza kurdu. Bu yeni yerinde biraz daha aristokrat kesime de hitap etmeye başladı. 1872’de de çizgili bej renkli yeni modelini tasarladı. Basit ama lüks yeni tasarımı ile Louis Vuitton markası lüks bir marka olma yolundaki adımlarını atmaya başladı. 
Ardından gelen 20 yılda Vuitton 1 Rue Scribe adresindeki mağazasında ölene kadar yüksek kalitede lüks bavullar üretmeye devam etti. Ve 27 Şubat 1892’de 70 yaşında vefat etti. Ama Louis Vuitton’un ölümüyle marka yok olmadı, torunu Georges markanın meşhur LV monogramlı logusunu yaratarak Vuitton’un gelecek nesillere kalmasını sağladı. Ve o Louis Vuitton lüks tasarımlarıyla bugüne kadar geldi. 
Bugün Louis Vuitton’un 121. ölüm yıldönümü…

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI